Славейковци се срещнаха с родственик на Левски

В навечерието на бележита годишнина – между датите на обесването на Васил Левски по стар и нов стил – 6/18 февруари 1873 г. –  петокласниците от Второ ОУ „П. Р. Славейков“ отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола.

На 7 февруари залата на РБ „Захарий Княжески” се изпълни с ученици, учители и родители. На събитието присъства Стефан Караиванов – родственик на Левски по майчина линия. Тематичната среща въодушеви учениците, които с плам рецитираха стихове и презентираха старозагорските стъпки на Дякона.

Стефан Караиванов разказа за родствената си връзка с Апостола, за спомените, съхранени за поколенията от прадядо му. Присъстващите научиха повече за написването на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“, чийто автор е Петър Караиванов.

Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ излиза през 1987 г. От 2013 г. насам Стефан Караиванов я преиздава всяка година, а паралелно с това публикува и допълнителни издания за деца. „В тази книга ще намерим истината за Левски. Книгата не се занимава с клюки, а представя данни” сподели той. Автор на книгата е Петър Караиванов, син на Васил Караиванов и чичо на Стефан Караиванов. „Той от съвсем малък започва да записва тези спомени на баща си, който слава богу, е успял да доживее до една сериозна възраст. Записва неговите спомени, започва да се рови в документи. И след смъртта на баща си продължава да търси документите, които са нужни за тази книга“, разказа Стефан Караиванов. По книгата неговият чичо е работил в продължение на 50 години.

Водещ на срещата-разговор бе г-жа Елеонора Йорданова – учител по история и цивилизации във Второ ОУ, по чиято покана гостува Стефан Караиванов. Учениците разговаряха с издателя и го обсипаха с интересни въпроси: на чий род прилича Левски – майчиния или бащиния, кои са плюсовете и минусите да си от такъв корен, по кои черти на характера си приличат с Дякона… И още, и още. В края на събитието учениците взеха автографи от издателя. Стоплен от вниманието на деца, родители и учители, Стефан Караиванов непринудено сподели, че сериозно обмисля да стане старозагорец. Нищо, че е роден и отрасъл в София, нищо че от години живее във вече 155-годишната къща на Васил Караиванов в Карлово.

За автора и издателя на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“

 Петър Караиванов е лекар-ортопед, един от тримата синове на първия братовчед на Апостола – Васил Караиванов. От съвсем млад започва да записва спомените на баща си, а после пише своята книга повече от 50 г., за да бъде тя максимално достоверна. Почти всички историци от миналото и днес твърдят, че тя е един от най-достоверните трудове за Левски. Книгата излиза за пръв и последен път през 1987 г.

Братът на д-р Петър Караиванов – Стефан – е дядо на Стефан Караиванов, издател на книгата.

Стефан Караиванов е бил депутат в 25 Народно събрание. На 1 срещу 2 февруари 1945 г. е разстрелян заедно с принц Кирил, регенти, министри и други народни представители. Нищо, че е един от 42-та депутати, подписали се в защита на българските евреи.

Стефан Караиванов, издател на книгата, е член на УС на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и председател на дружество „Васил Караиванов“, Карлово.

Неговият прапрадядо Генчо Караиванов и майката на Левски – Гина Караиванова – са брат и сестра. Съответно, техните деца – Васил Караиванов и Васил Левски – са първи братовчеди и най-близки съратници в революционната дейност в Карлово. Караиванов е и съосновател и касиер на Карловски революционен комитет, собственик на Караивановия хан, ханът на Апостолите, където Левски се е укривал и провеждал заседанията на комитета, а след това – при подготовката на Априлското въстание – там са отсядали и Бенковски, Каблешков, Волов.

Васил Караиванов е първият кмет на Карлово, избран на 16.01.1878 г. Той е и първият демократично избран кмет в цяла свободна България.

Книгата се преиздава във фототипен вариант, по воля на рода с история Караиванови.