Национална програма „Татяна Лолова на 90 години“

👉На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания „АРТО плюс“ ЕООД съвместно със Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Българската национална филмотека, Филмотечното кино „Одеон“ и издателството „Книгомания“ организират Национална програма „Татяна Лолова на 90 години“, която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици. Събитието е подкрепено от Министерството на културата.
👉На 10 февруари (събота) от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова „Одеон“ ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.
👉Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев. Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.
🔴 Входът за събитието в кино „Одеон“ е свободен.
📌 Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен „Празнуваме Татяна Лолова“, на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. „Празнуваме Татяна Лолова“ е по идея на Георги Тошев, а режисьор е самият Калин Сърменов – той е един от любимите колеги на актрисата с най-лъчезарната усмивка покрай работата й в Сатиричния театър, също така е герой в книгата „Дневници и делници).
В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената.
🔴Входът за спектакъла „Празнуваме Татяна Лолова“ на 13 февруари 2024 от 19:30 ч. е с билети, които могат да бъдат закупени от билетна каса в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ от 1.02.2024.
Информацията е на Министерство на културата