Международен конкурс за песен на китайски език спечелиха  ученици от СУ „Максим Горки“ Стара Загора

Международният конкурс за песен на китайски език се организира от Центъра за китайско-чуждоезиков обмен и сътрудничество в Китай. Провежда се вече няколко години. Песните са предварително подготвени от тях, като всяка година конкурсът има тема за която се избират песни.

Темата тази година беше „Четирите сезона“ . Подбраните песни бяха разделени в четири категории според съответния сезон. Всеки, който иска да вземе участие, може да избере кой сезон и коя песен да подготви.

Тъй като ние се записахме много късно, повечето песни вече бяха избрани и ние се справихме с останалите налични.

Групата ни „Алено сорго“ се спря на песента „Сняг“. В нея се пее за това, колко е красив снегът и как дори и да си сам, падащите снежинки и трупащият се навън сняг могат да ти донесат много щастие.

Условието на конкурса е песента, която се избере да бъде записана. След това да се подготви музикален клип по нея, заедно с втори клип, който да служи за представяне на групата и обяснение защо е избрана точно тази песен. Всичко трябва да бъде записано на китайски език.

И двата клипа се снимаха в края на октомври и началото на ноември в Стара Загора, в парк „Артилерийски“. Сюжетът основно се състоеше от това да се представи приятелството на трите момичета, Ива Иванова танцува, докато Мариана Загорска и Стефани Тодорова пеят. След заснемането и обработването на видеата, всичко се праща на организаторите в Китай. През декември се избраха всички отличаващи се видеа, подредени в категории. Това се прави с цел, победителите да се изберат чрез гласуване. Песента „Сняг“ на „Алено сорго“ беше сложена в категория „Най-добри визуални ефекти“. Групата беше единствения представител за България. Гласуването продължи около две седмици. Можеше да се гласува по пет пъти на ден от един профил в официалната платформа на конкурса. В последния ден на гласуване „Алено сорго“ получи почти 14 000 гласа, което освен че ги направи победители в категорията им, успя да ги включи в четирите най-добри клипа. Общия брой на песни, които са включиха в конкурса беше 137.

Групата „Алено сорго“ от СУ „Максим Горки“ – Стара Загора е в състав Мариана Загорска 11 клас, Ива Иванова 11 клас и Стефани Тодорова 10 клас
Миналата 2023 г. групата все първо място в конкурса за песен на китайски език на Институт „Конфуций“ София с „Песен с аромат на роза“ в категория група.

Мария Даскалова

учител по китайски език в СУ „М.Горки“