„Защо да не ни е хубаво?! Защо да не е сега?!“ – пита и иска гражданското общество

Днес активното гражданско общество от Фейсбук групата „С любов за Стара Загора” се събра на мястото на бившия Градски съвет /зад Универсалния магазин/, за да заяви отново своята готовност за облагородяване на пространството, което в никакъв случай не бива да бъде паркинг. Със собствени сили и средства инициативните граждани досега са изготвили проект, сортирали са материала за пространството /рециклирани павета и др. /, намерили са спонсори за необходимата растителност, която трябва да бъде засадена.

От групата са наясно, че обновяването ще бъде временно, до провеждането на конкурс за цялостно свързване на двата парка – „5 октомври” и „Алана” чрез улица „Пазарска” и пространството зад Универсалния магазин. „Защо да не ни е красиво и уютно, докато се реализира проектът?!” –въпрос с отговор от активните граждани от групата.

Няма как да не споменем, че тяхна заслуга е запазването на павираната част по ул.”Свети Княз Борис” между „Руски” и „Цар Иван Шишман”. Тази реализация спечели и награда за Община Стара Загора от Националния конкурс „Сграда на годината” през декември 2023 г.

Добавяме още, че активните граждани от групата на два пъти разкрасяваха градски пространства с интересни идеи – за 14 февруари и за 1-ви март. Както и че реализираха много красиво и много романтично вечерно литературно четене – именно в пространството зад Универсалния магазин.

Тоест – категорично доказаха, че освен позиция, имат и вкус, и капацитет, и готовност за работа /а не само за даване на идеи!/

Днес на среща с медии и граждани, от групата обявиха, че имат устната подкрепа на Кмета на Община Стара Загора за разкрасяване на пространството. Другото хубаво бе, че на срещата бе и представител на фирма „Оптимистас”, която провежда допитване до гражданите как да изглежда новия проект и ще организира провеждането на конкурса. Защо е хубаво? Защото фирмата доказа, че може да организира подобни мащабни конкурси, като проведе наскоро Международен конкурс за Идеен проект за Център за експериментално изкуство към Кукления театър на Стара Загора. Очакваме и сега от нея прозрачност, компетентност, професионализъм.

Защото на мястото зад Универсалния магазин „му върви” на конкурси.

През 2014 г. имаше спечелен /и нереализиран/ конкурс.

https://chr.bg/zhivot/izbran-e-proekt-za-oformlenie-na-terena-zad-universalniya-magazin-v-stara-zagora/

През 2023 г. неправителствена организация спечели конкурс с проекта си „Зелен Площад” , определен за реализиране от „Загорка” в размер на 50 000 лв. /отново нереализиран/.

https://bnr.bg/starazagora/post/101833355/sazdavat-zelen-ploshtad-zad-universalnia-magazin-v-stara-zagora

За момента най-лесното, просто и ефективно решение е проектът на „С любов за Стара Загора”. От групата активизират също и ученици от ПГСАГ „Лубор Байер” /децата преди време проведоха практиките си като благоустроиха изцяло подстъпа отгоре към Регионална библиотека „Захарий Княжески”/.

„Да бъде хубаво и свежо в центъра на града, да се разчисти от автомобили едно ценно пространство – това е цел за всички – за млади, малки и големи жители на Стара Загора!” – казват от групата „С любов за Стара Загора”

Екип на Долап.бг