Галерия на открито показва „Стара Загора в картини“

На 07 февруари 2024 г. в арт-алеята на Парк „Пети октомври“ Старозагорската градска художествена галерия откри първата си изложба „Стара Загора в картини“. Тя включва 19 автори и 28 фотографски изображения на оригинални произведения част от живописната колекция на Художествена галерия – Стара Загора. Чрез средствата на графичния дизайн те са представени по малко по-различен начин от класическия. Факт е, че визуалните изкуства влияят не по-малко вълнуващо.

Таблата са изпълнени изключително естетски. Всяка картина е обозначена със заглавие, формат и кога е създадена. Към всяка е представен художникът , като текстът е на български и английски език.

Експозицията дава възможност на жителите и гостите на града да видят как пешеходната алея се превръща в своеобразна галерия, наситена с творби създадени от няколко поколения, предимно старозагорски художници като Васил Маринов, Димитър Гюдженов, Димитър Караджов, Константин Трингов, Петър Славов, Руси Карабиберов, Тодор Калпакчиев, Димитър Чехларов, Петър Русков, Георги Славов, Иван Попчев и др. Техните пейзажи няма да оставят безразлични хора от всички възрасти, защото пресъздават различни моменти от живота и историята на града. Творбите представени на открито, позволяват на Градската художествена галерия да предложи на своята публиката едно свободно, ежедневно и различно преживяване с всяко разглеждане на картините, независимо от времето и часа.

Нашето желание е, настоящата изложба да бъде начало и да продължим с такива инициативи на открито, за да популяризираме все повече богатствата на нашия град, нашата история и художниците на нашия град, – каза в словото си в началото на церемонията изкуствоведът д-р Катя Тинева – Гюрковска, директор на Художествената галерия.- Благодаря на всички, които подкрепиха реализирането на идеята. На първо място това е подкрепата и съдействието на Община Стара Загора, на отдел „Култура“, на всички, които ни подкрепят и вдъхновяват. Благодарение на тях са реализирани голяма част от нашите инициативи.

Благодаря и на колегите от Галерията: Основният дизайнер на експозицията е нашият колега – уредник – Росица Шидерова, Миглена Колева и Пламен Кирилов, затова, че те неуморно и вдъхновено работеха през целия месец януари и до днес, за да се осъществи тази изложба“.

От името на Община Стара Загора имам удоволствието да поздравя д-р Тинева за реализирането на тази първа инициатива, каза зам.кметът на Общината Надежда Чакърова .- Сигурна съм, че тази първа инициатива на открито, ще стане устойчива в годините. По-хубаво от това, старозагорци и гости на града да се запознават с творчеството на творците на нашия град, няма. Особено, когато е на открито, убедена съм, че ефектът ще бъде забележителен“.

Г-жа Чакърова откри изложбата и подари красив букет от рози на д-р Тинева и творческия колектив на галерията.

Ето и имената на художниците и на картините, които можете да видите в изложбата на открито „Стара Загора в картини“ до 29 февруари 2024 г.

 

 1. Васил Маринов, „Изглед от Стара Загора“

 2. Васил Тодоров, „Стара Загора сутрин“

 3. Димитър Гюдженов, „Зима (градска градина Стара Загора)“

 4. Димитър Караджов, „Езерото в Стара Загора“, 1959

 5. Димитър Караджов, „Стара Загора след дъжд“, 1958

 6. Димитър Караджов, „Улица на чаршията“, 1960

 7. Димитър Куманов, „Старозагорски двор“, 1964

 8. Константин Трингов, „Форумът“, 1977

 9. Константин Тринигов, „Център“, 1977

 10. Петър Славов, „Стара Загора“, 1981

 11. Петър Славов, „Пейзаж от Стара Загора“, 1970

 12. Руси Карабиберов, „Бирената фабрика в Стара Загора“, 1971

 13. Руси Карабиберов, „Из Стара Загора“, 1967

 14. Тодор Калпакчиев, „Сладкарница Опера“

 15. Тодор Калпакчиев, „Улица в Стара Загора“, 1958

 16. Петър Русков, „Пейзаж от Стара Загора“, 1961

 17. Петър Русков, „Изглед от Стара Загора“, 1952

 18. Венир Книжов, „Утро в Стара Загора“, 1988

 19. Илко Георгиев, „Градските кули“

 20. Георги Славов, „Дъжд, 60-те г. на 20 век“

 21. Георги Славов, „Моят роден град“

 22. Димитър Чехларов, „Военен клуб“, 1999

 23. Никола Москов, „Пингвините“, 2017

 24. Иван Попчев, „Пейзаж от Стара Загора“, 1972

 25. Иван Попчев, „Трите чучура“, 1982

 26. Тодор Ковачев, „Самотната сграда“, 1979

 27. Кольо Костов, „Град III”, 2015

 28. Павлина Чукич, „Шахъновата къща“, 2003

С тази експозиция Художествена галерия – Стара Загора ще се нареди до големите европейски галерии за изкуство, които показват своите колекции на открито в градска среда.

Росица Ранчева