Програма на фестивала за документално кино за изкуство Master of Art Film fest в Стара Загора

„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. 
За четвърта поредна година жителите и гостите на Стара Загора ще могат да се насладят на програмата на фестивала, като тази година  сме включили 12 прожекции, срещи с режисьори, фотоизложби и представяне на книги.
ПРОГРАМА:
09.02. петък
18:00 ч. ВЕРМЕР – НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА – Великобритания (2023) 90 мин. реж. Дейвид Бикерстаф
https://epaygo.bg/1432532669
Филмът кани зрителите на една лична обиколка на изложбата на Вермер, в компанията на директора на Rijksmuseum и кураторите ѝ. Наистина уникална възможност да надникнете зад кулисите на тази изключителна изложба, обединяваща работата на Вермер и даваща пълна представа за артистичните избори и мотивацията, която стои зад композициите му и творческия процес зад картините му.
10.02. събота
14:00 ч. ЦВЕТЪТ НА МАСТИЛОТО – Канада (2022) 105 мин. реж. Брайън Д. Джонсън
https://epaygo.bg/4103603520
Цветът на мастилото разкрива мистерията и силата на най-стара медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко.
16:00 ч. БОРОМИНИ И БЕРНИНИ. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПЕРФЕКТНОСТ – Италия (2023), 102 мин. реж. Джовани Троило
https://epaygo.bg/2026904116
„Боромини и Бернини. Предизвикателство за перфектност“ е историята на архитектурната революция на самотния гений, който промени облика на Рим завинаги, като пое лично предизвикателство срещу конвенциите и предразсъдъците, който притежаваше смирението да се учи от миналото, за да измисли бъдещето и смелостта да преследва докрай и с цената на всичко една идея.
Стилът на Боромини е разпознаваем, ексцентричен, различен: различава се от този на неговите съвременници със своя духовен авторитет и непрестанни алюзии, предизвикващи безкрайността. Но това е историята и на най-известното съперничество между художници на всички времена, съперничеството между Боромини (1599-1667) и Бернини (1598-1680).
13.02. вторник
18.00 ч. ГОЯ, ЖАН КЛОД КАРИЕР И ПРИЗРАЦИТЕ НА БУНЮЕЛ – Испания (2022) 90 мин. реж. Хосе Луис Лопес-Линарес
https://epaygo.bg/3023854528
Филмът проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на Гоя, в едно пътуване, изпълнено с култура, кино, емоции, живопис и Испания.
15.02 четвъртък
18:00 ч. ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ – България (2024) 82 мин., реж. Мария Аверина – среща с екипа
https://epaygo.bg/1318244629
Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла.
„Да летиш с плавници” е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.
В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите: „Накъде върви светът?“, „Накъде върви съвременното изкуство?“, „Как би трябвало да живеем?“
17.02. събота
14:00 ч. ИЗКУСТВОТО НА СВЕТЛИНАТА И СЕНКИТЕ – Испания (2023) 115 мин. реж. Мигел Херреро Херреро
https://epaygo.bg/1440146627
Непознатата и впечатляваща история за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век
16:00 ч. ДА СЪЗДАДЕШ СКУЛПТУРА ГИГАНТ – Индонезия (2023) 87 мин. реж. Бану Вирандоку и Рез Арден Вигуна
https://epaygo.bg/2495914356
Един човек обещава да построи най-голямата медна статуя на земята, но трябва да се сблъска с кризи, нещастия, измами и в крайна сметка да изгуби 28 години от живота си, за да създаде СКУЛПТУРА ГИГАНТ.
19.02.  понеделник
18:00 ч. Представяне на книга ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка и откриване на фото изложба „ДАЛЕЧ ОТ АФРИКА“ – гостуват режисьорката и автор на книгата Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев
Фотоизложбата отразява програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „ДЕН ГРИ“ и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред
осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти от изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).
Книгата „Приложен театър: Теория и практики от България и Африка“ обобщава натрупания опит на Елена Панайотова, чрез програмата „Артисти за деца“.
ВХОД СВОБОДЕН
20.02.  вторник
18:00 ч. ДЖЕФ КУНС – ЛИЧЕН ПОРТРЕТ – Италия (2023) 80 мин. реж. Папи Корсикато
https://epaygo.bg/1178391056
Това не е просто документален филм, а невероятно пътешествие в съзнанието на най-противоречивия артист на нашето време.
Този филм ще покаже скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. Това е интимно изследване на съзнанието на Джеф Кунс, целящо да открие, какво го мотивира и оформя неговата несравнима визия. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, документалният филм изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк, а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, през 2021 г., по време на обиколката му там с пет изложби.
22.02. четвъртък
18:00 ч. СТУДИОТО, КОЕТО РИСУВА МУЗИКА – Великобритания (2022) 101 мин. реж. Антон Корбийн
https://epaygo.bg/8086184747
Известният режисьор Антон Корбийн разказва историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми.
Сторм Торгерсън и Обри „По“ Пауъл са творческите гении зад емблематичното студио за дизайн на албуми Hipgnosis, направило едни от най-разпознаваемите музикални обложки на всички времена. Те сформират Hipgnosis в Кеймбридж в средата на 60-те години и стават кралски рок особи по време на бума на 70-те.
През целия този период НЕ звукозаписните компании диктуват на изпълнители като Peter Gabriel, Pink Floyd, Led Zeppelin и Paul McCartney как да изглеждат обложките на техните плочи – Сторм и Пo го правят. Никога не са изсвирили и нота, но изцяло променят музиката.
Филмът включва интервюта с Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор и Ник Мейсън от Pink Floyd, Джими Пейдж и Робърт Плант от Led Zeppelin, Пол Маккартни, Питър Габриел, Греъм Гулдман от 10cc, Ноел Галахър и мн.др.
23.02.(петък)
18.00 ч. ХАЛА – България (2023) 63 мин. реж. Ваня Иванова и Мария Ландова
https://epaygo.bg/1058113497
Моника Попова е самобитен артист, професор в НБУ, майка на три дъщери и баба лудетина. Пътят в изкуството и в живота й е постоянно преодоляване на граници – вътрешни и външни. Тя съумява да съвмести същностите си на майка, съпруга, преподавател и артист. Събира в любовта си личното си семейство и студентите от ателието по керамика. Филмът е за лишенията, терзанията, жертвите – цената на щастието, отвъд блясъка на успеха.
19:15 ч. ГРЕБЕНЪТ НА КАРАВАДЖО – СВЕТЪТ В ЕДНА КАРТИНА – Франция (2023) 75 мин. реж. Николас Аутеман
https://epaygo.bg/1533663843
Нарисувана от Караваджо през 1598 г., картината Марта и Мария Магдалена показва покръстването на Мария-Магдалена, която изоставя удоволствията на плътското съблазняване в името на скромния живот, който сестра ѝ проповядва. В този будоар, гребенът от слонова кост със счупен зъб напомня за мимолетността на човешката красота. Но тук възниква въпрос: как това парче слонова кост се е озовало в римски интериор от 16-ти век?
Този предмет, несъмнено направен от бивни на слон и донесен от португалски търговци от западния бряг на Африка, е доказателство за малко известната история на вековни доставки на слонова кост в Европа, за постоянни климатични промени и бързо развиващата се международната търговия от далечна Гренландия до пристанищата на Мозамбик.
Гребенът ни разказва за свят, в който Европа, противно на конвенционалните истории, не е и може би никога не е била „център“ на света.
29.02 четвъртък – СЦЕНА ОПЕРА
18:00 ч – откриване на изложба и прожекция
НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ – България (2023) 27 мин. реж. Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев
Билети в Държавна опера Стара Загора
Преди повече от осем десетилетия мистичният разказ за съдбата на една млада нестинарка вдъхновява композитора Марин Големинов. Той написва музика, която бързо му донася национална известност, а с времето неговата танцова драма “Нестинарка” се превръща в едно от най-разпознаваемите български сценични произведения. През годините, с всяка следваща постановка, нестинарското хоро увлича в ритъма си все повече талантливи артисти. Сред тях е и художникът Цанко Лавренов, който през 1968 г. работи по декорите за “Нестинарка”.
Всички прожекции са с билети: 10 лв./8 лв. – за учащи и пенсионери (освен прожекцията в Държавна Опера).
MASTER PASS за 11 прожекции – 70 лв.: https://epaygo.bg/2213567411
ART PASS за 8 прожекции по избор – 50 лв.: https://epaygo.bg/1644225094
Билетите са в продажба:
– в мрежата на EpayGo онлайн
– на всички каси на EasyPay в града
– на каса в Библиотеката 1 час преди всяка прожекция