Хиляди народ се е юрнал днес да зарязва лозя

На първия ден от февруари, Българската православна църква чества св. мъченик Трифон –покровител на лозарите и винарите , на соколарите и кръчмарите.

Името на Св. мъченик Трифон идва от гръцка дума, означаваща мекота, нежност, деликатност. Той е раннохристиянски мъченик, почитан както от Православната, така и от Римокатолическата църква. Основният център на култа към него е във Византия и в Мала Азия, в Константинопол. През 1204 г. обаче кръстоносците отнасят мощите на светеца в Рим и това спомага неговата слава да се разпространи и на Запад.

Произходът на традицията св. Трифон да бъде покровител на земеделието и специално на винарството може да се отнесе към Х век. И се свързва с това, че родното му място се смята за една от прародините на лозата и виното.

Роден е в християнско семейство през първата половина на III век в Мала Азия. Според житието му още от младини притежава дара на изцелението. Измежду многото изцерени от него е дъщерята на римския император, който е благосклонен към християните, а случилото се кара мнозина да се обърнат към Христос.

Тъй като в миналото църковният календар е ръководил празника и делника на православните народи, хората по нашите земи са измолвали плодородие с молитви към светеца. Българите правели символично първото пролетно зарязване на лозите на 14 февруари, денят, в който по стар стил се почита св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли “Трифон Зарезан“, което е народна традиция. След календарната реформа църквата чества св. Трифон на 1 февруари, тринадесет дни по-рано.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето. Там всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари – Сретение Господне, а на 3 февруари – Свети Симеон.

Хиляди черпят за имен ден. Празнуват хората, кръстени Трифон, Радко, Рачо, Лозан, Гроздан, Веселин, Веско и дамските им производни. 

Едната половина българи зарязва днес. Другата половина – на 14 февруари. Има и то не малко мъже и жени, които толкова тачат светеца, че празнуват и на двете дати. Всички да са живи и здрави. Наздраве!

Долап.бг