Навръх Трифон Зарезан в село Колена – лозята зарязахме и виното опитахме

Първият ден на месец февруари ни изненада с пролетното си настроение и още по -пролетни температури. И макар, че отложихме празника да е в по-топлата част на деня, още от сутринта приветливо ни се усмихна слънцето и ни прикани да се качим под Бели връх над село Колена, събирайки лозари, винари и гости…Тази година в партньорство се събраха НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора и Кметството на старозагорското село Колена, за да спазят отколешната традиция и да срещнат подобаващо празника на Свети Трифон Зарезан.

Нетърпеливи гости от селото ни посрещнаха. Други подранили вече бяха насядали на масите и се черпеха за здраве. Положихме маса в средата, наредихме хлябовете, тавите с лозарското пиле с булгур, менче с вода бъклици с вино и китка чемшир с кокичета.

Беше спазена стародавната традиция и на лозето в този ден отец Йордан Карагеоргиев да се отслужи Молебен за здраве и плодородие. След молитвата и обредното зарязване на лозето, отецът благослови в молитва Бог да наспори труда на лозарите и да даде богата реколта, та да се напълнят бъчвите и буретата с хубавото коленско вино. След него ножицата взеха кметът Янко Янков, председателят на читалището – акад. Васил Герлимов, старият лозар и мастор-винар Георги Минчев….Всички зарязваха, зарязваха, благославяха и поливаха със старо вино лозичките. А през това време отец Йордан поръси присъстващите със светена вода за здраве и благополучие.

Обичаят на лозарите беше проведен с участието на партньорите в събитието от НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загори. Те се включиха в празненството със солистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“, които засвириха и поканиха всички на веселба.

Ритуалът беше спазен според изискванията на местната традиция.

Малцина знаят, че едни от най-добрите производители на старозагорско вино са майстор-винарите от село Колена. Ето защо организаторите от читалището тази година към празника добавиха и конкурс за НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ВИНО В С. КОЛЕНА. Поканиха желаещи да участват и всеки майстор заяви участието си с една бутилка вино собствено производство. Заявеното вино получаваше номер за участието си, под който дискретно беше записано името на производителя, така, че всеки виждаше участието като номер, но не знаеше името на участника….И така записаха се 6 участника с 6 бутилки вино. Гиздави момичета ситно сновяха между участниците и наливаха от всеки номер вино на всеки присъстващ. Дегустаторите изпразниха шест пъти чашките. След това всеки взе по едно листче и написа предпочитаното вино като го отбелязваше с номера, записан на бутилката. Оспорвана беше надпреварата – то хубаво, че още по-хубаво, ама хептен хубаво…. Най-много овации избра бутилка номер 5 и още повече виното под номер 6.

Със звание МАЙСТОР НА НАЙ-ДОБРОТО ВИНО НА СЕЛО КОЛЕНА бяха удостоени всички участници, а именно Красимир Тодоров , Енчо Енев, Георги Минчев, Иван Генчев, Станислав Мартинов, Георги Мартинов.

СРЕД ТЯХ ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ НАГРАДИ БЯХА ЗА КРАСИМИР ТОДОРОВ И ИВАН ГЕНЧЕВ УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО БАШ МАЙСТОР НА НАЙ-ДОБРОТО ВИНО НА СЕЛО КОЛЕНА!

Празникът продължи с оспорвана надпревара при тестване на коленското вино и с много настроение….Лозята под Бели връх, се съживиха под благословията на общата молитва и стоплиха корените си под първите пролетни лъчи на февруарското слънце. Лозарите идваха с нови надежди и носеха в дар руйно вино- всеки от собствената си изба. Слушахме песните, пяхме заедно с певците и оркестрантите, водехме хорото и се надигравахме с танцьорите.

На трапезата ни почерпиха със собствено производство деликатеси, а за обичая беше приготвена цяла тава кокошка с булгур, от която хапнаха всички – да едрее зърното на гроздето, както едрее булгура и да е вкусно виното на всяка трапеза!

Тръгваме си с надежда догодина пак да дойдем. Затова да е хаирлия годината, да е богата реколтата, да даде Господ чепката грозде да е като калпак голяма, от кютюк по кораб грозде, от едно лозе пет изби с вино!

Да сте живи и здрави, лозари и вие майстор-винари в село Колена!

Гинка МИХАЙЛОВА