Стоянка Хаджиева – добрата орисница на Детска градина №10 „Светлина“ пред Долап.бг

Редакционният екип на сайта ни Долап.бг направи едно от най-големите си разкрития! И то точно в началото на високосната 2024 г.!

Разкрихме къде е тайната на успеха на толкова обичаната и предпочитана Детска градина №10 „Светлина” в Стара Загора! Оказа се, че градината е орисана за щастливо бъдеще от своята първа директорка – Стоянка Ганчева Дончева-Хаджиева. Достолепната, красива, елегантна, стилна дама с ясносини очи, с прям поглед, перфектна реч, стройна мисъл, бе любезна да разкрие тайната пред нашия сайт.

Стоянка Хаджиева е от „старите” старозагорци – родена и израсла тук. Отгледана от баба си, учила в 5 Основно училище /сега/, после продължила в Педагогическия полувисш институт в родния си град, а после завършила и висшето си образование в Благоевградски Университет. 8 години е била учителка в 8 Детска градина „Българче”. От 1975 до 2002 г. е директор на Детска градина „Светлина”. Непрестанно и неуморно! През 2002 г. получава Награда „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора като почит за своята дейност като директор. Наградата си получава от ръцете на Президента /тогава/ Георги Първанов, а в грамотата към наградата пише, че е „….за непрекъснатото горене, сеобеотдаване в името на човека!”.

Г-жо Хаджиева, какви бяха първите „стъпки” в света на Детска градина „Светлина”?

Бях назначена за директор на детската градина през ноември 1975 г. Градината още не беше завършена, нямах учителски и помощен персонал. От Градския съвет /Общината/ ми дадоха една определена сума, с която да обзаведа градината – като се започне от моливчето и се стигне до пердета и т.н. Мои шефстващи предприятия / шефство – Поемане на задължение за оказване на помощ от една организация, обединение и др. на определено лице, обект, група/ бяха Завод „Светлина”, „Благоустройствени строежи”, „Ремонтстрой”, БСФС /Български съюз за физкултура и спорт/. Всички се отзоваха да реализираме моите идеи. Детската градина ми беше предадена с два вътрешни двор , които мислех, че не бяха необходими. Затова реших единият вътрешен двор да преустроя на физкултурен салон, а другият – на плувен басейн.

С помощта на родителите /наистина бяха много отзивчиви!/ и с помощта на целия  състав – педагогически и помощен, изкопахме вътрешния двор, направихме плувния басейн. За това ни помогнаха и от Завод „Светлина”, които наредиха плочките и направиха инсталацията, подготвиха всичко. По същия начин бе направен и физкултурният салон. През това време се намери и винкел за прозорците, защото те не бяха остъклени, беше много трудно . Благодарение на моите съученици успях чрез „Трудови войски” да намеря винкел и всички прозорци бяха остъклени .

Това не ме задоволи и реших едната площадка от двора на детската градина да направя единствен в България мини-стадион с чимове. Затова се обърнах към БСФС  и заедно с „Ремонтстрой” ходихме в с.Еленино и нарязахме чимовете от една поляна. Целият колектив на градината /лелки и учителки/ заедно със съпрузите си, ни чакаха, пренасяха тези чимове, нареждахме ги и така направихме единственият мини-стадион в България. Освен това, за да се постави зебран в края на самия стадион, ходих чак до Горна Оряховица . Там намерихме пак чрез БСФС човек, който поставя зебран. Той заедно със съпругата си дойде в Детската градина , осигурихме им квартира, в продължение на една седмица заедно с работниците от „Ремонтстрой”  поставиха зебрана.

След като беше готов мини-стадионът, нашите началници от Окръжния съвет  /г-н Динев и началникът на образованието Димитър Пеев/ организираха Национална конференция. Всички детски градини от България имаха представители и дойдоха да видят откритите уроци на учителките от нашата детска градина .

Колективът ми беше много добър, заедно с профпредседателя тогава Кера Куртева/имахме Синдикат на учителите/ – тя беше много сериозен, много амбициозен човек.  Успяхме да организираме деца и родители /всички!/ и всяка година през септември месец ние ходихме на лагер на море с големите групи и част от персонала. А пролетно време ходихме на Старозагорските минерални бани . По решение на Министерския съвет /тъй като градината се намира на такова място близо до Парк Аязмото/ се експериментира туристическата дейност и  се въведе в програмите на детските градини. В Стара Загора при нас идваха експерти, провеждахме открити уроци , децата разпъваха палатки, имаха занятия по туристическо ориентиране , изнасяхме уроци на национално ниво. Така туристическата дейност влезе в програмата на детските градини.

Вие самата спортна натура ли сте, че са Ви харесвали такива неща?

Не знам колко съм спортна натура. Тренирала съм лека атлетика като ученичка. Спортът е необходимост за възпитанието и развитието на децата

Едно време също ли  за „Светлина” имаше такъв наплив?

Да, кортеж от коли имаше пред детската градина. И сега е така. Имахме много деца, по 30 в група. И бяхме много добър колектив – и учителки, и лелки. Семействата им бяха отзивчиви към живота на градината и помагаха. Много ни помагаше директорът на „Благоустройствени строежи” Игнат Найденов, неговите две дъщери бяха в детската градина при нас. Много ни помагаха и от БСФС , и от Завод „Светлина” – тя градината е кръстена на завода. Но и родителите бяха разкошни.

Нямате си представа с какъв ентусиазъм дойдоха да изкопаят плувния басейн! С какъв ентусиазъм поддържаха мини-стадиона. Целият двор /там откъдето се влиза/ беше насаден с елхички и борчета. Донесоха всякакви играчки. Възхитена съм от отношението на родителите , много добри хора бяха!

Ние бяхме на издръжка на шефстващите предприятия. Завод „Светлина” ни предостъпваше всяка пролет своята вила на Старозагорските минерални бани, и за храна, и за всичко…

Сама ли си избирахте учителите?

Не, но колективът беше много силен и сплотен. Имали сме много тържества , на хижи сме ходили , обиколили сме цяла България. От БСФС ни дават автобус и ….. потегляме. И сега ми казват като ме видят „Госпожо, добре че бяхте Вие, че да обиколим България” .

Радвам се, че директор на Детска градина „Светлина”, която аз създадох, сега е Йоанна Димитрова, тя носи моя характер!  Тя е мой следовник, тя разшири това, което ние бяхме направили , облагороди всичко завещано , тя е много инициативен и добър човек !

Екип на Долап.бг