Мексиканска графика показват в Стара Загора

МЕКСИКАНСКА ГРАФИКА – ТВОРБИ ОТ ФОНД „МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО“ НА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ СТАРА ЗАГОРА

На 31 януари 2024 г. (сряда) от 18:00 ч. в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде представена изложба МЕКСИКАНСКА ГРАФИКА с творби от фонд „Мексиканско изкуство” на Градска художествена галерия – Пловдив. В експозицията са включени 50 графични произведения от известни мексикански автори творили през 60 и 70-те на миналия век, които за първи път ще бъдат показани пред публика извън Пловдив. Експозицията има и допълваща интерактивна част (мултимедия). Селекцията е направена от общо 1150 графики, дарени от Мексико на България по случай 1300-годишнината от основаването на нашата държава. Известна част от тях са включени в откритата през 1981 година постоянна „Мексиканска експозиция” на Галерията, разположена в една от красивите възрожденски къщи на Стария Пловдив. Сред подбраните автори в изложбата са Гилермо Силва Сантамария (1921-2007), Франсиско Морено Капдевила (1926-1995), Антонио Диас Кортес (1935), Леонел Марсиел (1939), Игнасио Манрике (1941), Пилар Кастаньеда (1943), Педро Фридеберг (1936), Франсиско Мояо (1946-2008) и други, които са ученици на прочути художници като Диего Ривера (1886-1957), Давид Сикейрос (1896-1974), Фрида Кало (1907- 1954) и други.

Куратор на изложбата е уредникът на фонд „Мексиканско изкуство“ – Моника Роменска.

Очакваме нашата публика в западната зала на Галерията до 25 февруари 2024 г.

***

От началото на 20 век графичното изкуство в Мексико, наред с монументалната живопис, има силен социален ефект поради възможността да се тиражира и репродуцира в печатните средства за масова информация. Тласък в неговото развитие дава творчеството на големия мексикански художник Хосе Гваделупе Посада. Историята на художествения живот е тясно свързан със социалните идеи и движения в страната. Повечето от хората на изкуството от очевидци се превръщат в участници в събитията. Широко разпространяваната графика и политическа карикатура мощно допълват поредицата големи цикли монументална живопис. След този период на политически ангажиран творчески мироглед, в началото на шестдесетте години на 20 век, настъпва ярко изразена промяна с ориентиране към процесите в световното изкуство, към индивидуализация на стила и усъвършенстване на техниката. За кратко време мексиканската графика завоюва присъствие в реномираните световни галерии за модерно изкуство. Характерни нейни черти са връзката с древните култури, предпочитанието към полихромията, заличаването на жанровите граници. Често темата е проникната от бита, фолклора и митологията. Древните мотиви внасят порядък в съвременните сюжети и приобщават зрителя към природата на съзидателните магически сили. Независимо от социалната характеристика или портретната отлика, образът на човека става преди всичко изразител на силни художествени внушения. Богатата колекция от мексиканско изкуство във фонда на Градска художествена галерия – Пловдив е ценен източник на автентична информация за културата на Мексико.

Д-р Катя Тинева- Гюрковска

изкуствовед, директор на Художествена галерия Стара Загора