Патронен празник отбелязва днес ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора

Уважаеми учители, ученици, гости и приятели,
Днес, 29 януари 2024 г., събираме училищната общност, за да отбележим специален момент в нашия календар – патронният празник на нашата гимназия, посветен на изключителната личност на Ромен Ролан. Този ден не е просто една отметка в нашия график, а символен момент, в който се връщаме към корените на нашето образователно приключение и се вдъхновяваме от духа на този велик писател и хуманист.
Ромен Ролан, чието име носи с гордост нашето училище, е не само лауреат на Нобелова награда за литература, но и учен, публицист и общественик, чийто принос в културата е неизмерим. Нека се вдъхновяваме от неговата любов към знанието, неговата ангажираност с обществото и неговата вяра в силата на образованието като ключ към развитието на човека.
Днес отново потвърждаваме ангажимента си към науката, към богатството на идеите и към формирането на характери, които се стремят към висши идеали. Нека този патронен празник бъде повод за сплотяване и вдъхновение, а Ромен Ролан да ни бъде вечен светъл пример.
През 1966г. в града ни отваря врати Френската гимназия. Ромен Ролан е избран за неин патрон в годината, когато се навършват 100 години от рождението му. И оттогава, 58 години, хиляди възпитаници на гимназията с гордост се наричат роменролановци.
С честването на днешната дата 29 януари – рождението на нашия патрон, желаем да отдадем заслужена почит пред идеите и творчеството му. Благодарим ви, че сте част от този момент и че заедно продължаваме да пишем историята на нашия образователен път.
Бихме желали накрая да прозвучи един цитат от том 7 на Жан-Кристоф. Това е реплика на Оливие в разговор с Жан – Кристоф.
Фразата е избрана от първите учители на гимназията ни за нейно мото.
„Дошли сме на този свят, за да пръскаме светлина, не да я убиваме.“
„Nous sommes venus en ce monde pour répandre la lumière, non pour l’éteindre.“
Радка Радева