Близо 2000 са посещенията в къща музей „Гео Милев“ за 2023г.

Валя Сотирова, уредник на къща-музей „Гео Милев“ пред „Долап.бг“Радостни сме, че сме разпознаваеми в Културния афиш на Града на поетите“

Госпожо Сотирова, каква беше 2023 г. за къща-музей „Гео Милев“?

Динамична, богата на събития, на контакти с различни публики, на нови приятелства. Близо 2000 са посетителите ни през 2023 г. Голяма част от тях са деветокласници и десетокласници, които изучават в училище Гео Милев. Отделно от това са участниците в различните срещи с писатели и поети, представяне на нови книги, камерни спектакли, музикално-поетически вечери, събития от културния календар на Община Стара Загора и пр.

За читателите на Долап.бг ще бъде любопитно да припомните някои от инициативите и вашите домакинства?

Първата ни проява за 2023 г. беше на 20.01.2023г. Тогава списание „Южно утро“ гостува на списание „Птици в нощта“. Проведе се среща с издателите на сп.“Южно утро“, Хасково и редакцията на сп.“Птици в нощта“ – Стара Загора. Срещата бе по инициатива на редакторите на хасковското списание. В срещата участваха Антон Атанасов, Стойка Мариновска, поетеса и главен редактор, Ели Видева -поетеса, и Ясен Калайджиев – белетрист. По време на срещата поети от Хасково и Стара Загора прочетоха свои стихове. По случай 128 години от рождението на Гео Милев ни гостува Надежда Стоянова с книгата си „Украси и гримаси“. С участието на доц. Мая Горчева. Събитието бе включено в Културен календар на Община Стара Загора за 2023год.

На16.02.2023г. се проведе музикално – поетичен спектакъл „Четем и мечтаем“ по стихове на Леда Милева. Участваха деца от театрална студия „Метроном“ с художествен ръководител – Боряна Кисьова. На следващия ден къща музей „Гео Милев“ се включи в инициативата на Община Стара Загора – Да облечем парк „Пети октомври“ в уникално бяло-червена премяна. Гостувахме на децата от 2 „б“ и 3 „в“ в ОУ „Кирил Христов“.

Месец март започна със среща с личната преводачка на Мерсия Макдермот – Зоя Дюбоа. Тя представи нейната книга „Имало едно време в България“ – том 2. През месец март се състояха още вечер с Ралица Райкова / лауреат за поезия Веселин Ханчев на XXXVIII Национален младежки конкурс /, която представи при нас „Фигури от сол“. След това беше поетичният рецитал от Георги Ангелов – „Новакова бразда“, „Ръкописи от мъртво море“ , „Съгледвач на светлината“ и „Нощни приписки“ – / Събитие по Културен календар Стара Загора/. На 16.03.2023г. гостувахме на децата от ЦСОП “Любен Каравелов“ гр. Стара Загора. Там, заедно с децата, изработихме картички за първа пролет и четохме „Цветни приказки“ от Леда Милева. На 27.03.2023г. Беше музикално – поетичната вечер с Веселин Веселинов и Татяна Йотова.

С много събития беше наситен и месец април: Илко Капелев от гр. Ямбол представи при нас избрани стихотворения от книгата си „Полет по време на буря“. Творчеството на поета представи поетът Таньо Клисуров. На 11.04.2023г. – Йорданка Белева представи книгата си с кратки разкази „Таралежите излизат през нощта“ / събитие по Културен календар на Община Стара Загора /. Съвместно с библиотека Родина. Последна едноседмична Детска творческа работилничка „Пъстър великден“. На 20.04.2023г. проведохме музикално поетична вечер „Европейският Гео“. Ученици от 11-ти клас при ГПЧЕ “Ромен Ролан“ представиха при нас творчеството на Гео Милев на езиците, които изучават / английски, немски и френски език/. Последва „Маратон на четенето“ , в който се включиха третокласници от ОУ „Кирил Христов“ и най-малките ни приятели – децата от четвърта група на ДГ „Ян Бибиян“. На края на месеца поетесата – преводачка Виолета Бончева представи преводната книга „Търся своя сън“ от испанския поет Педро Салинас. Водещ на срещата бе Йордан Атанасов – председател на НЧ „Даскал Петър Иванов“.

Още по-наситен със събития беше месец май. Сред тях са Представяне на „Излизане от тъмното“ на Пейчо Кънев, съвместно със СНЦ „Пътуващите книги“ гр. Стара Загора с водещ – Олга Клисурова. На 9 май ни гостува Мая Панайотова. Тя е преподавател по български език и литература в Държавния университет. Превела е заедно с Р.Детре значителна част от произведения на българската литература. Нейни стихове са преведени на различни европейски езици. Заместник – председател е на Съюза на фламандските писатели и член на Съюза на българските писатели.

В последвалата поетична вечер наши гости бяха ученици от класовете по специалност „Актьорско майсторство“ с преподаватели Галя Александрова и Стефан Делев и ученици от класа по класическо пеене с преподавател Костадинов Чамов. Поводът беше 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий. Афишът през май продължи с ежегоден „Пленер деца рисуват“ с участието на деца от 3“Б“ клас при СУ „Васил Левски“; Живка Барова представи четвъртата си книга „Терапия против самота“; Зоя Дюбоа /личната преводачка на британската историчка Мерсия Макдермот/ представи нови и любопитни факти за живота на Васил Левски пред учениците от СУ „Васил Левски“; Официално бяха наградени участниците в „Пленер деца рисуват“.

При нас бяха връчени наградите на участниците в Пети национален ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – 2023г. гр.Стара Загора. Той бе организиран от Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора , Община Стара Загора и къща музей „Гео Милев” и отново привлече интереса на участници от цялата страна. Продължихме с поетичен спектакъл „Общество на младите поети“ по стихове на ученици от Пето ОУ “ Митьо Станев“, Шесто ОУ „Свети Никола“ и Второ ОУ „П. Р. Славейков“. Стиховете представиха децата от театрално студио „Фантазио“ при НЧ „Родина 1860“ с художествен ръководител актрисата Елена Азалова. Събитието бе част Културния календар на Община Стара Загора.

В последния ден на май се състоя Пролетен литературен салон, на който старозагорски поети четоха свои стихове.

В дневника ни за проведени събития през юни 2023 г. са записани :Павлина Узунова, която представи романа си „По пътя на осмицата“. Инициатор на събитието: СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“. Водещ на представянето на книгата: Олга Клисурова; Премиера на стихосбирката „Покрив и душа“ на Мира Дочева; Премиера на стихосбирките: „Пепел от сърце“ и „Сърцето като птица феникс“ от Александър Хаджихристов – син; Илкова театър – гр.София представи на децата „Цветни приказки“ на Леда Милева. Събитието е част от Културния календар на Община Стара Загора; Среща разговор с Константин Кацаров. Представяне на най-новата му книга – „Дилър на думи“. Събитието е част от Културния календар на Община Стара Загора..

От началото на м. юни до края на м. август организирахме занималня „Летен детски свят в зелената градина на къща музей „Гео Милев“. Всеки делничен ден, от 10:00 до 12:00 часа, дворът се огласяше от детски смях и глъч. .

През месец септември ни гостува Театралната лаборатория Алма Алтер“ към СУ „Св. Климент Охридски“ . В три последователни дни бяха представени: „България, страната на убитите поети“, „Гаврошовци и котета“ разбойници и „Септември“ по Гео Милев. Проектът носеше името „Гео Милев у дома“ и се реализира със съдействието на Министерството на културата. Режисьор на спектаклите е Николай Георгиев. Хореографията е на Петя Йосифова-Хънкинс.

В Есенния литературен салон Народно читалище „Николай Лилиев“ и Дружеството на писателите Стара Загора представиха в музея на Гео Милев поетесата Мариана Ангелова от Хасково

През октомври се представи и книгата на Александър Скалд – „Вой“.

Проведе се и четиридесетото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ , на което къща музей „Гео Милев“ е съорганизатор.

В Есенните литературни дни ни гостува критикът Никола Иванов с филм за поета Иван Динков и книгата „Уроците на Иван Динков“.

Отново имахме премиери на книги: Премиера на книгата на Зоя Дюбоа „150 години Яне Сандански“, един документален поглед към определени етапи от живота на революционера; Премиера на двете книги с поезия „Небесна обеца“ и „Обратна вълна“ на Иван Иванов.

Съвсем в края на годината се състоя Литуратурна вечер „Утеха“ с писателя Йордан Стоев –Даки, с издателя Трифон Митев и с актьора Христофор Недков , посветена на поетите Павел Матев и Димитър Данаилов.

Готова ли е творческата програма за 2024 г?

Не само е готова, но и започнахме да я изпълняваме.

По повод 146 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов гостуваха ни проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с книгата си „Яворов“. Тя беше представена от проф. Иван Станков , от същия университет и издателя – поет Трифон Митев. Пак януари журналистът Юрий Борисов представи новите си книги „Дракони по Коледа“ и „Политически дневник“. И за двете книги говори издателят Трифон Митев.

По повод 129 години от рождението на Гео Милев и 100 години списание „Пламък“ ни гостува писателят и актьорът Стоян Чобанов с книгата си с разкази „Муска от небе“. Представи го д-р Елена Алекова. И двамата днес работят в Националния литературен музей. В тържествената вечер взеха участие и ученици от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ с рецитал по текстове от Гео Милев.

На 31.01. 2024 Народно читалище „Даскал Петър Иванов -1988“, вестник „Литературен глас“ и Дружество на писателите Стара Загора ще представят в нашия музей поетите от Бургас Роза Боянова, Бина Калс, Милка Иванова, Татяна Йотова, Николай Фенерски и Иван Ванков.

На 8.02.24 поетът Йордан Атанасов ще представи книгата „Мария от Охрид“ от Антон Баев, а на 24.02. ще се състои премиерата на книгата „Изтъкана от мастило“ на Мелани Панайотова .

По повод 104 години от рождението на Леда Милева каним д-р Стефка Данева, поет и писател, а иначе педиатър от Нова Загора , с книгите й за деца – „Струните на времето“, „Поезия по Млечния път“. Предвидили сме среща с деца от първи до четвърти клас от СУ „Васил Левски“.

През март ще се състои и Джаз вечер в музея –Концерт на ученици от специалност „поп и джаз“ пеене на НУМСИ „ Христина Морфова“ с преподавателите Павел Цонев и Паолина Малешкова.

В Националния маратон на четенето участваме традиционно. Тази година през април сме предвидили Среща разговор с Константин Кацаров, за да направим премиера на книгата му „Бясното куче“. Той е рок изпълнител и автор на първия български аудио роман – „Леден свят“. Основател е на пловдивската група „Ренегат“. А по време на гостуването му ще прозвучи и музика в негово изпълнение.

През месец май в Нощта на музеите ще ни гостуват „Луди пеперуди“ – смях на парцали. Проектът е поетично-театрален формат, създаден да носи радост, смях и забава. Изпълнението е на Павлина Йосева и Рада Цонева, поетеси с чувство за хумор и голям поетичен талант.

Пак през май месец ще проведем традиционния пленер – „Деца рисуват“ с ученици от СУ „Васил Левски“. Изложбата на децата откриваме за 24 май. Децата рисуват в двора на музея и след това по време на откриването на изложбата получават поощрителни награди – книжка за деца, блокче, боички. Разглеждат музея и научават факти за живота и творчеството на Гео Милев.

Месец май отново е наситен със събития: в Нощта на музеите ще ни гостува камерният спектакъл на детско- юношеската студия за сценични изкуства „Allegra“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева. Те имат създадени повече от 15 детски авторски мюзикъли и публиката им е не само от Стара Загора, но и от София, Варна, Пловдив и др. градове.

По повод Деня на детето Държавен куклен театър Сливен ще представи „Малкото джудже“ .

През месец юни ще направим премиера на новия сборник с хумористични разкази „Празници, БЕЗделници“ от Траяна Кайрякова. Тя е педагогически съветник в СУ „Железник“ – Стара Загора и зад гърба си има още 3 сборника с хумористични разкази.

През лятото организираме за поредна година Летен детски свят в къща музей „Гео Милев“. Едно съчетание на полезното с приятното. Децата се потапят в атмосферата на музейното пространство, играят забавни игри и научават интересни фрагменти от живота на детето Георги Милев Касабов.

През септември в Нощта на изкуствата сме предвидили среща с поета –бард Ивайло Диманов. Той е още журналист, автор на 14 книги с поезия, белетристика и театрална критика. Имал е стотици концерти със свои авторски песни в различни градове на България, а също и в Чехия, в Румъния, Сърбия, Италия, Австрия, Словакия Франция, Русия, Англия, Южна Корея, Гърция, Швеция, Германия и др. Пак в Нощта на изкуствата – джаз в музея с участието на Павел Цонев и приятели. Той е преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“.Участник е в сцената на „Гласът на България“ – 2022 г.

В Есенните литературни дни ще представим книга за Никола Радев. Гостува ни критикът Никола Иванов. Никола Радев е най-стойностният български маринист според критика. В неговите творби с военноморски теми и сюжети за пръв път в националната ни маринистика главни герои са обикновените матроси, а не морски офицери и командири. Той е първият български писател, който пише реално за морето.

По повод 100 години списание „Пламък“ ще ни гостува изследователят Павел Серафимов. Изследванията му са върху тракийското наследство, памет и език. Чрез книгите си той се опитва да повдигне националния дух и самосъзнание на българите като потомци на високоразвитата тракийска цивилизация. Той доказва, че българите са пълноправни наследници на народа, от чиито среди произлиза Орфей.

Предполагам, че освен плануваните инициативи, животът ще ни предложи още интересни изяви. Радваме се, че имаме все повече публика. Радваме се, че вече сме разпознаваеми в културния живот на Стара Загора и не само.

Росица Ранчева