Страсбург е световна столица на книгата за 2024г.

„Четем нашия свят“ – това е темата, която френският град Страсбург избра за водеща, докато е Световна столица на книгата за 2024 г. Идеята е хората да се обединят, да погледнат в бъдещето и да споделят знания и опит.

Инициативата на Организацията за образование, наука и култура към ООН (ЮНЕСКО) по традицията започва на 23 април, обявен за Световен ден на книгата и на авторското право. Страсбург приема титлата от ганайската столица Акра, която беше книжната столица на света през 2023 г.

Инициативата „Световна столица на книгата“ е създадена през 2001 г. от ЮНЕСКО, като оттогава с тази титла се удостоява по един град, който се ангажира да насърчава книгите и четенето във всичките им форми и за всички възрасти, борейки се с неграмотността и неравенството в бързо променящия се свят.

Издател: Книгите са едно от малкото наследени от миналото неща, останали непроменени

Градът, който е първият във Франция, удостоен с честта да бъде Световна столица на книгата, от доста време се подготвя, а преди дни кметицата Жан Барсегян представи богатата програма. На пресконференция в един от историческите символи на страната – Националната библиотека на Франция, тя обяви, че са планирани около 250 събития и дейности, докато Страсбург е Световна столица на книгата. „Тази година ще бъде богата, еклектична и щедра“, заяви Барсегян, цитирана от АФП.

От април по улиците, в библиотеките, театрите, училищата, книжарниците и ресторантите в Страсбург основно ще се говори за литература. Градът ще потопи в магията на книгите жителите и гостите си с широк спектър от дейности, обединени от мотото „Четем нашия свят“, обещават от местната управа.

Книгите ще бъдат навсякъде в Страсбург, където по веднъж месечно заседава и Европейският парламент. „Подготвяме поредица от инициативи, чиято цел е да създадат навици, свързани с книгите, както и да насърчат хората да ги използват като за размисъл, дебат, любопитство и уважение към другите“, казва Ан Мистлер, заместник-кмет на града, отговарящ за изкуството и културата.

Началото ще бъде поставено на 23 април с официална церемония за откриването на Световната столица на книгата и стартиране на т.нар. Голямо четене на площад „Шато“. Инициативата „приветства всички форми на разказване на истории – в стихове, проза, песен…“, обясняват от местната администрация. До края на април в Страсбург ще бъдат отворени около сто частни и обществени места за четене.

В първата седмица, след като приеме титлата „Световна седмица на книгата“, в града ще се проведе събитие, посветено на илюстрациите, както и Фестивалът на независимите книжарници (25 април). Мултимедийните библиотеки ще отбележат началото на инициативата на 28 април с музикални четения, детски представления.

През цялата пролет на основни места в Страсбург ще бъдат организирани експозиции и други събития, посветени на пресъздадените на големия екран и на театрална сцена литературни творби.

През лятото, когато Париж е бъде домакин на олимпийските игри, Световната столица на книгите планира да съчетае четенето и спорта. Представена ще бъде експозиция, резултат от съвместната работа на медалиста от параолимпийски игри Жул Рибщайн и художника Йоахим Галерн.

В края на лятото традиционно във френския град се провеждат културният форум Strasculture (7 септември) и литературното събитие Bibliothèques idéales.

Освен многобройните инициативи и събития в Страсбург, 17 личности „в съответствие с ценностите на проекта „Четем нашия свят“ и тези на ЮНЕСКО се съгласиха да дадат своя принос“, съобщават от местната власт. Автори, илюстратори и журналисти ще изнасят беседи на различни места в града, както и ще се включат в публични четения.

Очаква се да се включат авторът на комикси Блъч от Страсбург, който печели голямата награда на фестивала в Ангулем през 2009 г., писателят Дани Лафериер, режисьорът и драматург Филип Клодел и френско-сенегалската писателка Фату Диом. В рамките на годината в Страсбург са поканени да гостуват много писатели, сред които канадката Нанси Хюстън, украинецът Андрей Курков и португалката Лидия Жорже.

Страсбург планира и международни инициативи. Съвместно със съседния германски град Кел е подготвена трансгранична програма. „Град Кел и печатницата „Бомарше“ са първото място, където са отпечатани пълните произведения на Волтер, за да се избегне цензурата във Франция. Оттогава насам книгата е маркер на общата история между Страсбург и Кел“, казват от местната управа на френското населено място.

Побратимените със Страсбург градове Дрезден и Щутгарт в Германия също ще се включат, като е замислено да се създаде мрежа от френско-германски посланици на четенето. Американският град Бостън и британският Лестър пък ще представят в тазгодишната Световна столица на книгата културни и художествени проекти, свързани с печатни издания, обясняват пред френски медии от градската управа.

Страсбург се надява да допринесе книгата да продължи да бъде средство за задълбочени дебати и за по-добро разбиране между хората. В края на април 2025 г. градът ще предаде титлата „Световна столица на книга“ на Рио де Жанейро в Бразилия.