Eвгения Атанасова, секретар на НЧ „Родина-1860“ пред Долап.бг:“Над 680 са събитията на най-голямото Старозагорско читалище за 2023 г.“

„Новаторство и традиция“ е слоганът на НЧ „Родина-1860“ Стара Загора

Госпожо Атанасова, какви бяха успехите на най-голямото старозагорско читалището през изминалата 2023 г.? Могат ли изобщо да се изброят?

Да, невъзможно е да ги изброим. Най-големият успех, според мен, за читалището е, че сме разпознаваеми за съгражданите ни. С годините изградихме свой облик и, мисля, че стоим достойно като институция. Предлагаме изключително голям като обем и вариативност регистър с дейности, така че всеки може да избере това, което е най-близо до него.

Говорейки за успехи – високото ниво на самодейните ни състави е един от поводите ни за гордост, както и многобройните награди – 82 за цялата година.

Сред тях изпъкват Колективната награда „Млада Загора“ в област „Култура и изкуство“ за младите таланти на читалището в областта на вокалното, музикално и танцово изкуство, театъра и литературата.

Индивидуална награда „Стара Загора“ бе присъдена и на нашия колега, писателя-приказник Димитър Никленов.

Специален сертификат за висок професионализъм бе връчена на Диана Турлакова, директор на нашата Езикова школа, от Британското издателство „Хамилтън Хаус”.

На колко събития бяхте домакини и организатори? Кои от тях оценявате най-високо?

Много са. Нашата библиотека „Родина“, която е най-голямата читалищна библиотека в България, също има своя собствена културна програма, за която ще разкаже нейният директор Слава Драганова. За цялата 2023 г. читалището самостоятелно е организатор на 7 национални форума – Зумба Денс Фестивал с Мастърклас с международен инструктор, НМКП „Веселин Ханчев“, Детския фестивал на книгата „Приказен свят“, Хоров фестивал „Августа Траяна“, Детски фестивал „Промая“ (тази година беше с научна насоченост), Националния конкурс за авторска приказка, Националния фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия“ и много други събития, като част от празници, чествания, концерти, прояви, работилници… Самостоятелни концерти направиха Вокална студия „Усмивки“. Отбелязахме подобаващо и 25-годишнината на Детско-юношеския народен хор „Жарава“. Читалището беше създател и на спектакъла „Коледно сияние“, с който бяха запалени коледните светлини в града. Детският танцов състав „Загорци“, ВС „Усмивки“ и кулинарното ни училище Евия`с Китчън бяха поканени и на празника на розата в Етнографски комплекс „Дамасцена“, с. Скобелево. Нашата колежка Поли Гънчева направи няколко издания на своето събитие Споделен кръг „Шаман“. Много детски образователни ателиета и художествени работилнички осъществихме през годината, с Детски клуб „Дъга“, „Забавен английски-приказно изкуство“, както и другите работилници при читалището… Невъзможно е да се изброи всичко.

Общият брой на самостоятелните прояви и участия в събития на съставите, школите и работилниците е 226. Заедно с тези на библиотеката (над 450) общо за читалището са над 680! Именно това бе и основанието на финансовия министър да ни нареди начело в доклада за читалищата, който бе изготвен специално за Министерство на финансите.

Обичаме си всички прояви – все пак ние сме ги създали. Много се гордеем с иновативния, цветен, пъстър и кипящ от енергия и цветове Зумба фестивал с участието на сертифицирани международни и български инструктори. Може би за момента имаме по-специално отношение към Детския фестивал „Промая“, който е най-новата ни рожба и започна като идея на Травъл Крафт Клуб, но вярвам, че се надгражда с всяка година. Първото му издание през 2022г. бе с водещ мотив арт занимания, миналогодишното бе с фокус наука и експериментаторство – изградихме сцена с научни шоута и „научни класове“, където децата много се забавляваха и същевременно научихме нови неща, имаше и 3D принтер, и образователни игри… През настоящата 2024г. планираме изданието на фестивала да е с еко и нулев отпадък насоченост и вече започваме да подготвяме интересни инициативи, ателиета и „класове“ за старозагорските деца.

Колко са формациите към Читалището, кои са най-новите?

През 2023 година Народно читалище „Родина 1860“ остава вярно на съхраняване на традициите, на доказалите се форми и обучителни модули в читалищния живот. Същевременно то продължава търсенето и предлагането на нови форми на културно-информационни и образователни дейности в съответствие с динамиката на времето. Успоредно с тях актуализира вече утвърдените такива и ги адаптира успешно към съвременните изисквания на обществото и потребностите на модерните градски жители. Тази комплексност от школи, формации, активност и инициативи най-точно се обрисува със слогана на НЧ“Родина-1860″: „Новаторство в традицията“.

Народно читалище „Родина“ продължава да предлага дейности, насочени към свободното време и развиването на умения и компетенции, както от децата, така и от възрастните. Читалището цели трайно отваряне на всички форми на обучение към всички възрастови групи. Това кореспондира с европейските насоки за актуална грижа не само за децата, а и за възрастно активното население, което вече е приключило или е в края на професионалния си път. В този смисъл „Родина“ отново е в първите редици на актуалните насоки за развитие на обществото – включване на уязвимите групи и неизключване на никоя част от обществото. Съвременните „възрастни хора“ (над 45 години) са различни от тези в предходните години и, освен интерес към традициите и фолклора, имат още много други интереси и нужди. Читалището се стреми да ги разбере и да предложи подходящите форми за тях. Друга основна насока на развитие се очертава тази, водена от максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Така най-кратко може да се обобщи разнообразието от активности, предлагани в читалището. Това е и една от причините в последните години „Родина“ да залага толкова много на творчески работилници и ателиета, образователни инициативи, социални клубове по интереси.

Към края на 2023 г. в Народно читалище „Родина -1860“ работят: Библиотека „Родина“, Езикова школа, Музикална школа и Школа за изобразителни изкуства, както и общо 34 любителски формации: 12 състава, 18 клуба и 4 работилници:

12 състава: Вокална студия „Усмивки”, Детско-юношески народен хор „Жарава”, Школа за класически балет за деца, Младежка театрална студия „Сцена 99”, Детски танцов състав „Загорци“, Дамска хорова формация „Da Capo“, Юношеска театрална студия „Фантазио“, Балетна школа за възрастни, Оперна студия за индивидуално обучение /опера, оперета, мюзикъл/, Смесен хор „Родина”, Детско куклено-театрално студио „Слънчице“, Женски народен хор;

18 клуба: Клуб за български народни танци „Загорци“, Клуб „Млад писател“, Детски клуб „Дъга“, Спортни латино танци за деца и възрастни, Хатха йога клуб „Сантоша“, Арт йога за деца, Пилатес, „Забавен английски-приказно изкуство“, Аржентинско танго клуб, „Зумба с Поли“, Аеробика с Габи, Айкидо клуб „Имеон“, Клуб „Сахаджа йога“, Клуб за пешеходен туризъм; Клуб „Приятели на книгата“, „Забавна математика и Лего роботика“, Клуб на доброволеца към библиотеката, Йога на смеха;

4 работилници: EVIAs Kitchen – здравословно кулинарно училище и работилница, Сапунена академия Мемантикс, Travel Craft Club – разнообразни арт ателиета и сръчни занимания, Вълнена работилница.

В Читалището имате занимания по йога, зумба, детски занимални….? Какво планирате да откриете през тази година?

Верни на новаторския си дух, планираме разкриването на някои нови форми в читалището: CIRCL Mobility, Музикотерапия за възрастни, „Магията на Цирка“ – детски ателиета за цирково изкуство, STEAM работилнички в Езикова школа, Групови работилнички по солфеж за малките в Музикална школа, Бачата за възрастни, йога за лице… имаме и още много идеи за нови работилници и „детски сръчни занимания“ (и не само за деца), както ги кръстихме – нещо, с което сме особено разпознаваеми сред гражданите на Стара Загора… От доста години ние сме своеобразни новатори в областта на свободното време и заниманията за деца и възрастни. Ще видим какво ще можем да осъществим, а и нека не издаваме всичко наведнъж

Много е важно да отбележа, че успехът на всяка институция е закономерност от работата на нейния екип. Винаги казвам, че ние имаме изключителни кадри в читалището, с добро образование, с много идеи и желание да творят. При нас работата индивидуално не е опция. Всичко градим с общи усилия. И искам да използвам възможността да благодаря на всички колеги, които милеят за читалището и го чувстват като Дом.

Предвижда се през настоящата година голям ремонт на сградите на Читалището и Библиотеката. Каква е готовността ви ?

Да, предвижда се, но за момента нямаме яснота кога ще започнат. Ще се наложи пребазиране на фонда на библиотеката на няколко места, но засега това е в процес на обсъждане и договаряне. Предварително благодарим на колегите и партньорите, начело с Община Стара Загора, които ни помагат за това.