В Стара Загора арбористи се грижат за здравето на дърветата

Необичайни гости дойдоха преди  обед във вътрешния двор на ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора. Резачки, инструменти, въжета, раници и още атрибути изпълниха пространството извън училищните стаи, а главните действащи лица бяха Максим Янев и Живко Горбанов. В очите на някои от преминаващите ученици те изглеждаха като Спайдърмен, но всъщност си вършеха работата.

Пореден ден те продължиха с дейностите по обработка на опасни и труднодостъпни дървета в Стара Загора.

В града на липите дни наред има екип от специалисти от цялата страна. На прицел са общо 147 дървета в детски градини, училища, тесни улици, както и такива на територията на Летния театър.

Дейностите са под ръководството на Максим Янев, който е ландшафтен архитект. „Ще успеем да си свършим работата до края на следващата седмица, до когато е крайният срок“, категоричен е той. „Като цяло в Стара Загора има много красиви дървета, но и такива, които видимо не са поддържани през годините“, споделя специалистът пред репортер на stz24.com.

„Когато човек се качи на едно неподдържано дърво, работата, която е необходимо да се свърши, е повече. Липса на поддръжка има и при млади и видимо здрави дървета, но и при възрастни. Всички препоръчват манипулациите да се извършват навреме“, посочва той. – Не може да се реже, обаче, ей така на око, тъй като това ще навреди на дървото. В Германия, например, има човек, който предписва манипулациите и такъв, който ги изпълнява, позовава се на чуждия опит ландшафтният архитект. Когато манипулациите бъдат изпълнени 1:1 с предписанията, отговорността остава за човека, който ги е предписал. Ако пък този, който изпълнява резитбите и прави каквото прецени, отговорността е за негова сметка. „В такива случаи често стигаме до проценти на увреждане – нанасяне на щети на едно дърво, отнемане на листна маса, нещо, което се практикува в България – рязане на глава, като това може да нанесе необратими последствия на дървото“, обобщава специалистът.

Той препоръчва на всеки 12 месеца да има визуална проверка на дърветата. След като приключат резитбите, не трябва да си личи, че дървото е рязано или ако са извършени дейности там, където е имало по-буйна растителност, това, което е останало все пак трябва да прилича на дърво.

Опазването на дърветата е приоритет № 1 за всички. Трябва да се пазят и „жителите“ им. Максим разказва още, че по време на дейностите са се натъкнали на катерици и на хралупи на кълвачи.

„Олекотихме клоните, където има такива хралупи“, допълни специалистът. Живко, който вече е на дървото, смело изпълнява задачите. Притеснява се от тъмните облаци. В случая дъждът не е желателен. Младият специалист се занимава с тази дейност вече пета година. Накратко смята, че за тази работа трябва да си добре подготвен, както физически, така и психически.

„На дървото изненади могат да настъпят във всеки момент“, допълва мъжът. Всъщност най-общо арбористът е обучен специалист по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда.

Думата „арборист“ идва от латинската дума Arbor – дърво.

Арбористите често използват алпийско оборудване, което позволява достъп до много високи и недостъпни по друг начин дървета. Освен, че са обучени в наблюдението и грижата за дърветата, професионалните арбористи притежават уменията свързани с безопасно катерене и работа в екстремни условия. Сред дейностите, които извършват са: да диагностицират здравината, да отстранят болни и гнили участъци от дървото, както и опасни части от него.

Автор: Светла Тенева

Източник:stz 24. com