На 24 януари Православната църква почита паметта на преподобните Ксения Римлянка и Ксения Петербургска

Преподобната Ксения живяла през V век.

Родила се в Рим в семейството на сенатор и я кръстили Евсевия (от гръцки – „благочестие“, „добра вяра“). И наистина, възпитана в християнската вяра и изучила живота на монасите и различните подвижници за вярата, тя отказала да се омъжи и заедно с две свои верни служителки тайно избягала в Александрия, тъй като в Египет монашеството било много развито.

Там Евсевия се преименувала на Ксения, т.е. чужденка, и не разкривала своя произход.

После отишла в град Миласа (днес Милас в Югозападна Турция) и със свои средства построила храм в чест на светия архидякон Стефан. В килии край храма трите праведни жени заживели в пост и молитва.

Добродетелният подвижнически живот на Ксения привлякъл и други жени, и се създала монашеска обител.

Скоро манастирът се превърнал в известно духовно средище, където идвали много отрудени жени, за да получат съвет и молитвена подкрепа от преподобната. Милаският епископ Павел я постригал за дякониса и тя служела по образеца на свещените дякони, избрани от апостолите да им помагат в грижите за хората. Преподобната Ксения се грижила за духовния живот на посетителките, но им помагала и в нуждите за насъщния. Упокоила се в мир в 457 г.

Преподобната Ксения Петербургска живяла през XVIII век в руската столица.

Била от богато семейство. Мъжът й, военен, работел в двореца. Но преди още да си родят деца, съпругът внезапно починал и Ксения коренно променила живота си. Раздала имуществото си на бедните и постъпила в манастир, а сетне се върнала в столицата.

Заживяла като неизвестна странница край храмовете, „юродива заради Христос“, облечена в мундира на мъжа си.

Държала се като безумна, но се молела най-разумно за неговата душа и за душите на всички хора, дори за непознати. В молитвена трезвост живяла до 1803 г.

Празник днес имат всички дами, които носят красивите имена Аксения, Аксиния, Оксана, Ксения.