В Казанлък отбелязаха 95 години от кончината на легендарния педагог и общественик Теофано Попова

За книгата  „Теофано Попова“ от д-р п. н. Стоянка Коева, посветена на 95 годишнината от смъртта на легендарната народна учителка, издадена от Академична поредица на Издателство „Веда Словена – ЖГ“

На 18.I.1929 г. преди 95 години почива Теофано Попова – учител, будител, общественик, благотворител.

Д-р на п. н. Стоянка Коева публикува книгата „Теофано Попова“, която посвети на тази годишнина. Тя е обществено – педагогически поглед към живота и делото на неуморимата просветителка от гр. Стара Загора.

Същия ден, на 18.I.2024 г. Община Казанлък организира възпоминателно тържество в СУ „Антим I”, където Теофано  Попова е била 9 години учителка и общественичка. Гр. Казанлък е бил нейния любим град. Книгата беше представена от авторката. Всеки присъстващ пое в ръцете си съдбата на достойната и всеотдайна българка.

Това, което проучих за живота на Теофано Попова ме задължава да разкрия, основа и очертая нейното място в историята на педагогиката и българското образование. Академията на науките също се интересува и вероятно ще проучим нейния живот за да я включим в научното познание в сферата на педагогиката.“, каза д-р Коева. Тя допълни, че възнамерява да напише и втора книга този път за възпитаниците на учителката останали като нейни потомци.

Кметът Галина Стоянова заяви, че Община Казанлък е взела решението да помогне с издаването на тази книга заради личността на Теофано Попова. „Аз също съм завършила педагогическото училище и съм чела за нея. За мен тя не е само национална ценност, тя е световна ценност в сферата на човещината, педагогиката, възпитателните практики и  дарителството. Трудът на г-жа Коева е много ценен. Всичко, което тя разказа е потръпващо, защото това е една човешка съдба отдадена на справедливостта и педагогиката.“, каза Галина Стоянова.

На 21.I.2024 г., денят, когато преди 95 години Теофано Попова е погребана, потомците, възпитаниците, живели в създадения от нея дом за сираци, положиха цветя пред паметника ѝ и отдадоха почит към нейния сложен и достоен живот. Всички получиха книги от авторката.

Автор и снимки: Силвия Калчева