Eвропейски кампус на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ откриха в Стара Загора

Паметна ще остане датата 22 януари 2024 г. за днешните и бъдещите ученици и учители на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (ПГКНМА) „Проф. Минко Балкански“ Стара Загора. На този ден с подобаващо тържество, вълнение и радост беше открита новопостроената сграда на общежитието към гимназията.

Общежитието се намира северно от училището, като има топла връзка между двете сгради. То е на е пет етажа със сутерен. На всеки етаж има седем стилно и функционално обзаведени апартаментчета със собствени санитарни възли. Почни всички стаи са с по две легла. Има вградена гардеробна мебел, шкафове, помощна масичка и за всеки ученик– отделно работно бюро. Освен това на етажите има обзаведени дневни и приятни кътове, рафтове с книги и списания. Осветлението е ергономично и предостатъчно. Въобще, новият дом на учениците е граден с много любов, старание и възможности. Капацитет за настаняване на 60 деца. Има още обслужващи помещения за нуждите на ползвателите и персонала. Има асансьор.

На първия етаж е разположен голям обзаведен салон със 180 места и подиум, който може да се използва за различни дейности, включително концерти, камерни спектакли, конференции

Прекрасно е дворното пространство. В северната част са изградени игрища за различни видове спорт и фитнес площадка. Има и парково пространство със зелени площи, дървета, жив плет, богата паркова мебел.

Общежитието е построено по програма на МОН, а финансирането е на стойност над 4 милиона лева. То е разположено в северозападната част на двора на ПГКНМА. Създадени са и условия за деца в неравностойно положение. За тях ще се грижат възпитатели на смени.

ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ бе открита на 15 септември 2020 година. Година по-късно тя вече е със статут на иновативно училище. Сега в нея се обучават 261 ученици в 10 паралелки.

Церемонията по официалното откриване на общежитието започна с водосвет за здраве и успехи, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов и свещениците отец Петър Радев – предстоятел на митрополитския храм „Св. Димитър“ и отец Евгений Димитров – предстоятел на храм „Света Троица“.

„С огромна радост днес сме тук, за да открием официално общежитието към ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ – каза в приветственото си слово Надежда Чакърова ресорен зам.кмет по образование, здравеопазване и социални дейности при Община Стара Загора.-

Редно е да отбележа, че с откриването на общежитието, Община Стара Загора и усилията на кмета Живко Тодоров и МОН, идеята бе да се затвори цикълът и да имаме нов вид образователна институция от ново поколение. Вече имаме общежитие, мултифункционална зала с над 180 места, зона за хранене, модерно обзаведени битови помещения, в които учениците да имат удобства. Учениците, които не са от община Стара Загора също да имат удобства. Имаме ученичка и от София. С този завършен цикъл на училище, общежитие, дворно пространство, парково, спортни площадки, това наистина е един нов вид и нов комплекс образователна институция, отговаряща на всички европейски стандарти. Бъдете живи и здрави!

Надявам се 2024 г. за всички нас да донесе здраве, благоденствие и учениците да се чувстват в новия си дом комфортно, с обичта, с който е направен“, каза зам.-кметът.
„За мен е особена емоция да я споделя с вас днес на този форум, каза Красимир Вълчев, председател на Постоянната комисия по образование и наука в Народното събрание. Изпитвам особена радост да видя един проект реализиран в неговия завършек. Това е не просто проект за изграждане на модерно училище, поне такъв беше замисълът. Спомням си, когато преди 6 години заедно с кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Сотирова обсъждахме какво можем да направим така че Стара Загора да бъде център на развитието на информационните технологии. Следващите десетилетия ние ще бъдем в ера на още по-дълбоки, мащабни дигитални трансформации. Информационните технологии ще се развиват експоненциално. Нещо повече, те ще концентрират голяма част от богатството и добавената стойност, много повече, отколкото са концентрирали традиционните индустрии. Ще се случи нещо, което може би все още не осъзнаваме като мащаб и развитието на един град в максимална степен ще зависи от това дали той ще бъде център на развитите технологии.

Убеден съм, че със създаването на това училище, ние създаваме предпоставки за развитие на тези това. Учениците на гимназията, убеден съм, че ще останат в Стара Загора, ще открият компании, част от тях ще създадат високодоходни работни места, децата им ще се родят и ще учат в Стара Загора , защото информационните технологии правят и това- задържат младите хора в страната и регионите. Много повече това училище, убеден съм, че ще задържи млади хора с добри образователни резултати в Стара Загора и регионите и най-важното – ще създаде потенциал на града. Убеден съм, че Стара Загора с развитието на това училище, с разкриването на специалностите по информационни технологии в Тракийски университет, за което също работехме и поздравявам университета. Най-вече поздравявам Общината, че реализира този проект. Убеден съм, с това ние създаваме основните предпоставки Стара Загора да бъде един от трите най-развити града, както в информационните технологии, така и с най-високо технологично развитие. Предстои училището да се утвърждава и да привлече още повече ученици от страната. Това беше в основата на идеята, която обсъждахме преди 6 години. Днес задоволството е, че в голяма степен сме я реализирали. Поздравления за ръководството на училището. България има едно от най-модерните, иновативни, ефективно профилирани училища. Желая успех на всички ученици, които трябва да се гордеят, че са възпитаници на тази гимназия“ – каза Красимир Вълчев.
От името на всички ученици, настанени в общежитието , думи на благодарност отправи Цветана Обесникова от София, ученичка в 8. клас.

Общежитието бе открито с тържествен водосвет и с народни танци. Сред гостите на тържеството бяха народният представител Красимир Вълчев, председател на комисията по образование и наука в Народното събрание, зам.-областният управител Теодора Нончева, председателят на ОбС Ивета Лазарова, зам.-кметовете Радостин Танев, Павлина Делчева, арх. Мартин Паскалев, началникът на РУО Милена Йолдова, доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор на ТрУ, доц. д-р Неделина Костадинова – главен секретар на ТрУ, Иванка Сотирова – обществен посредник на община Стара Загора, Яна Ковачева, председател на фондация „Миньо Балкански“, директори на училища, общински съветници и общественици, представители на училищното настоятелство и Общественият съвет към гимназията. Водещите се обърнаха към тях с думите :“Бъдете наши орисници по пътя към знанието и прогреса“!
Трикольорната лента отрязаха Красимир Вълчев, Надежда Чакърова, Ивета Лазарова и Камелия Крумова – директор на гимназията.

Посрещнати с традиционния хляб и мед, гостите разгледаха общежитието и останаха възхитени.

Създаването на това училище е в резултат на успехите на математиците, ръководени от Любомир Любенов, – коментира за Долап. бг Иванка Сотирова – настоящ омбудсман на община Стара Загора и предишен зам.кмет по образованието.- Той непрекъснато инициираше състезания и нашите ученици винаги се връщаха като победители. Идеята се създаде IT- гимназия, се прие от кмета на общината Живко Тодоров, който реши да се кандидатства за финансиране.

С Красимир Вълчев, който преди 6 години беше министър на образованието, много въпроси се решиха, благодарение на осигуреното финансиране по една европейска програма. Тя беше в два етапа. Първият – реновиране на сградата на бившото Първо основно училище, вторият – приключва днес, с откриване на общежитието. Това е голяма придобивка за училището. То е само на четири години, но тръгва с много добър старт на интереса към него. Има възможности напред в годините за откриване и на други специалности.

Радвам се, че се направи добър екип, който се вписва удачно в учителското съсловие в града.

Стара Загора за първи път има кампус и то с всички принадлежащи терени. При проектирането имаше хубава идея за рационално хранене в столовата на гимназията. Реализирането на идеята изисква да се направи модерно оборудване на кухнята. Това от една страна, от друга – отглеждане на зеленчуци, насаждения и плодове на място. Хубаво е към постигнатото досега да се възпитават днешните млади хора в култура на храненето, което е по принцип голям проблем. Това не беше планирано в досегашните етапи, но ръководството и настоятелството могат да го имат предвид занапред.

Следя отблизо развитието на училището и похвално, училищното ръководство работи с настоятелството и с родителите, което също е много важно за бъдещето на гимназията“- каза г-жа Сотирова.

Росица Ранчева