Стара Загора има своето литературно бъдеще

Първият Зимен литературен конкурс „Перо от лед“ определи победителите 

На 18 януари 2024 г. в музей “Литературна Стара Загора” (ЛСЗ) се състоя церемония по отчитане на първия Зимен литературен конкурс „Перо от лед“ и награждаване на лауреатите.

Експозиционната беше препълнена от развълнувани малки, големи и още по-големи ученици, от техните родители и учители. Сред гостите на уникалното по пода си събитие беше зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева, поетите Виолета Бончева и Мима Иванова, този път в качеството си на членове на журито, почитатели

на литературата – всички духовни стойности.

Тържеството откри директорът на музея „ЛСЗ“ г-н Иван Матев:

Перо от лед“ е първи по рода си конкурс в Община Стара Загора. Организиран е от музей „Литературна Стара Загора“ с огромната помощ и съдействие от отдел „Култура“ на Общината. Той е зимен и събира идеите и тържествените чествания в нашата страна, чрез които се въздига традицията, дошла от древни времена и по-късно от нашето Възраждане. Старите езически корени, които по-късно са преминали в християнството. Конкурсът включва празничната ритуална система и духовното предпочитание на българите през месеците декември и януари. Днес, когато оповестяваме резултатите от конкурса е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е един от големите строители на православната църква и то в един много ранен период на ранното християнство, когато то е изживявало пълнотата на православието на вселенската вяра, далеч преди 1054 г., когато се е осъществила великата сигма.

Скъпи деца, вие имате привилегията, радостта и честта да участвате в това тържествено отчитане на конкурса, на нашето бъдещо интелектуално поколение.

Благодаря на Община Стара Загора и лично на зам. кмета по културата г-жа Милена Желева, защото ни подадоха и подпомогнаха нашето начинание, което продължи два месеца. Друга голяма заслуга е на уредничката на музей „ЛСЗ“ г-жа Мария Танева – Сидерова, която успя да проведе конкурса. Благодаря на журито което е с председател г-жа Виолета Бончева – поетеса, преводач от и на испански езика, г-жа Мима Иванова – поетеса и академик поетът Крум Георгиев. Журито остава впечатлено от подадените текстове в областта на прозата и на поезията и доколкото разбрах, конкурсът е на високо естетическо, професионално и хуманитарно ниво. Желая на журито, на организаторите и най-вече на младите писатели и поети, на техните родители и учители най-вече здраве, щастие и успехи през цялата 2024 г. Благодаря Ви!“- каза г-н Матев.

, „Журито в пълен състав е единодушно, че в “Перо от лед” участват много надарени ученици, които са литературното бъдеще на нашия град. Особено внимание обръщам на творбите в “проза”, които се надпреварваха да  демонстрират таланта на своите автори. При определянето на позициите за награждаването, журито беше единодушно за всички, които се класираха на финала. Разликата в определените първите три места, даже и за поощренията е символична. И всеки, който е в отбора на днешния отчет трябва да се счита за победител. Благодарим на всички участници за това, че ни дадоха възможност да се докоснем до чистия детски свят, за погледнем с неговите очи зимата и зимните празници, да станем съпричастни с трепета и вълненията на вас, мили ученици, които свързвате снега, леда и студа не само с белотата. Чудесно е, че чрез най-студеният сезон, вие успяхте да разпалите искрите на бъдника и да ни стоплите с вашата искреност, емоционални трепети и талант. На добър час!”, каза в рецензията си Виолета Бончева.

Приветствам ви с добре дошли в този приказен музей, с който Стара Загора се гордее, обърна се към присъстващите зам. кметът Милена Желева. – Благодаря на организаторите, на работещите в музеи „ЛСЗ“, на журито. Мили млади хора, това е вашият дом. Ползвайте библиотеката, залата, експозиционната площ, Това безценно богатство ви очаква всеки един ден. Идвайте, питайте, вълнувайте, творете. Ние ще ви подкрепяме. На добър час на всички и успех!”

Конкурсът ще проведе в два раздела – поезия и проза, в три възрастови групи – ІІ -ІV клас, V-VІІ клас и VІІІ-ХІІ клас и съответно с три поетични заглавия – „Искри от бъдника“, „Заскрежени липи“ и „Перо от лед“ .  

Началото на обявяването на наградените бе дадено с  “Искри от бъдника”, категория “поезия” за ученици от II до IV клас . Първото място бе за Илиян Георгиев от II ОУ“П. Р. Славейков”, Стара Загора за стихотворението “Коледа”. Второ място завоюва Ралица Спасова от литературен клуб “Светлини сред сенките” към Общински детски комплекс “Св. Иван Рилски”, Казанлък. Две творби си разделиха третото място. Те бяха на Дария Стоянова от VI ОУ “Свети Никола”, Стара Загора, член на “Литературен клуб” към ЦПЛР, както и Максим Ченгалов от II ОУ “Паисий Хилендарски”, Раднево. Поощрителна награда получи Жени Бонева от II ОУ“П. Р. Славейков”, Стара Загора. 

В категория “проза”, също за ученици от II до IV клас,  първото място бе за София Кючукова от СУ “Иван Вазов”, Стара Загора за приказката “Искри от бъдника”. Христина Бахова от СУ “Васил Левски”, Стара Загора бе наградена с второто място, а отново третата позиция бе поделена от участниците Данаил Желязков от V ОУ “Митьо Станев”, Стара Загора и Палмира Проданова също от V ОУ “Митьо Станев”.  

Наградените в конкурса “Заскрежени липи” за ученици от V до VII клас, в категория “поезия”, първо място спечели Мая Желева от II ОУ“П. Р. Славейков”, Стара Загора за стихотворението “Зимни игри”. Второ място грабна Поля Лалева от литературен клуб “Светлини сред сенките” към Общински детски комплекс “Св. Иван Рилски”, Казанлък. Третото място бе за Рая Енева, а поощрителна награда получи Милла Рачева, също възпитаници от литературен клуб “Светлини сред сенките”.  

В категория “проза” от V до VII клас  с първо място бе наградена Вероника Евлогиева, литературен клуб “Светлини сред сенките” към Общински детски комплекс “Св. Иван Рилски”, Казанлък с разказа “Ново начало”. Второ място извоюва Нана Демирева от ОУ “Самара”, Стара Загора, а третото място бе споделено от учениците Соня Демирева, също ОУ “Самара” и Рая Енева, литературен клуб “Светлини сред сенките”. Две бяха и поощрителните награди – Дарин Андреев от ППМГ “Гео Милев”, Стара Загора и Нурсели Кемал от ОУ “Самара”.  

Наградените в конкурса “Перо от лед”, от VIII до XII клас в категория “поезия” бяха както следва – първо място бе за Кирил Димов от литературен клуб “Светлини сред сенките” към Общински детски комплекс “Св. Иван Рилски”, Казанлък за стихотворението “Коледна звезда”, второ място спечели Александър Александров от СУ “Козма Тричков”, Враца и с трето място бе наградена Валентина Сербезова от СУ “Максим Горки”, Стара Загора, член на “Литературен клуб” към ЦПЛР.  

За ученици от VIII до XII клас в категория „проза” първото място бе отредено за Ива Георгиева от СУ “Максим Горки”, Стара Загора, член на “Литературен клуб” към ЦПЛР за разказа “Коледно желание и перото от лед”. Боряна Пенева също от СУ “Максим Горки” бе наградена с второ място, а третата награда взе Иван Танев от ППМГ “Гео Милев”, Стара Загора, член на “Литературен клуб” към ЦПЛР.  

Лауреатите получиха грамота, публикуване на отличената творба на официалната страница на музей “Литературна Стара Загора” и предметни подаръци.

Г-н Иван Матев връчи лични награди на журито на конкурса в знак на благодарност и респект от положения от тях творчески труд.

Събитието беше украсено с изпълнения на талантливите певци от Вокална студия “Усмивки” – Елия Внукова с песента “Необясними неща”, Гергана Иванова, която изпълни  “Влюбеният джаз” и Христина Кюлекчиева с изпълнение на “Детелини”, както и представяне на известни български стихотворения от младите актьори от Младежка театрална студия “Сцена 99”.

Вечерта премина много вълнуващо, задушевно, искрено, неподправено. Водеща на събитието беше очарователната Евгения Атанасова. Нейната нескривана обич и радост към наградените, импровизаторският й талант и виталност завладяха публиката и я оставиха в незабравимо преживяване.

Росица Ранчева