Пианистите от класа на Мария Кирекчиева се представиха с голям зимен концерт

На 17 януари 2024 г., в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора, пианистите от класа на Мария Кирекчиева се представиха с голям зимен концерт. 15-16 децата в този клас, които изучават пиано към Музикалната школа при НЧ „Родина -1860“ Стара Загора. Тази година Школата ще чества 70 години от създаването си.

Като истински големи солисти- музиканти, с вълнение, но и със самочувствие, на сцената се изявиха от 5 до 16 годишни пианисти – начинаещи и напреднали.

Решихме да представим пред публика зимен концерт, с участието на всички деца, сподели преподавателката по пиано и директор на Школата Мария Кирекчиева. – Решихме всяко дете да се изяви, да свикне да излиза на сцена, да се предизвика по този начин за повече репетиции и вълнения“.

Някои от децата, например чаровният Гео, свири само от два месеца, но трябваше да излезе на сцена и да започне своите първи стъпки. За много от децата това е първият концерт . Най-малка в класа е петгодишната Изабела Узунова. Нейната сестричка – Дария Узунова също е в класа и то при напредналите. Тя изпълни „На ливадата“ от Парашкев Хаджиев, Руски танц с вариации и „Все отлично“ – на Савелиев.

В концерта прозвучаха, както произведения от класическата музика – Шопен, Рахманинов, Бетовен, така и по-популярни пиески за по-мъничките.

Гордостта на класа са по-големите пианисти, които са донесли не един или два приза от национални и международни участия. Сред тях са Рая Добрева, (която беше и прекрасно конферансие на концерта), Тимотей и Теодора Вълкови, Мая Пенкова, Самуил Господинов и др.

Г-жа Кирекчиева сподели, че от самото начало на постъпване в класа, започва постепенно запознаването на учениците с теория и солфеж. Съобразено с възрастта им започват беседите и за история на музиката, говори се за композиторите , за произведенията им…

Часовете са два пъти седмично по един учебен час. Учениците ходят на уроци с огромна радост и желание.

Сага Школата се посещава от над 100 деца. Отделно има и подготвителна група за най-мъничките – 3-6 годишни. Прави впечатление, че през последните година -две многократно е нараснал интересът и на възрастни – от 40-70 г., които са особено старателни и нетърпеливи да усвоят повече тайни от изпълнителското майсторство.

Преподавателите по пиано са Мария Кирекчиева, Деница Георгиева, Маргарита Ванденева; по синтезатор – Петър Поликарев; китара и околеле – Никола Петров; . Барабани – Атанас Георгиев и Християна Христова, която води занималнята с най-малките.

Зимният концерт на учениците по пиано на г-жа Мария Кирекчиева сложи началото на активна концертна дейност на всички класове, посветена на 70-годишнината от създаването на първата Музикална школа в Стара Загора. Стотици са онези, които са направили първите си стъпки в изучаване на различни музикални инструменти. За някои от тях те са станали професия, за други – това е школа за естетика и етика, начин за възприемане и реверанс към всички изкуства.

Росица Ранчева