Снежен лотос – любопитно

Снежен лотос – растение, което управлява съдбата 🪷
Снежният лотос (Saussurea laniceps) растение, което събира небесната есенция. Подобно на гъбата линджъ то събира цинобър, който се използва за долното цинобърно поле. Освен това събира и небесна есенция за горното цинобърно поле. Снежният лотос е растение, което управлява съдбата. То е свещено и изисква специално отношение. Смята се, че снежният лотос бива пазен от дракони.
Това растение има няколко наименования: обърната сосюрея, снежна сосюрея, синдзянски планински лотос.
То представлява цвете, което расте върху скали, каменисто-чакълести склонове и едро-песъчливи почви на древни морета на надморска височина между 3000 – 4500 м.
Основният му ареал на разпространение е Източен Сибир и високите планини в Монголия, Китай и Тибет.
Според легендата това цвете идва на земята от Млечния път, от съзвездието Тай, между звездите Нюлан (Niulang) и Джин-ю (Zhinu). Планината, свързвана със снежния лотос, е Тиентайшан.
Екстрактът от това растение присъства в състава на над 200 препарата в китайската медицина. Днес силата на снежния лотос се използва широко в козметиката, заради съдържанието на флавоноиди, алкалоиди и витамини от групата В.
Тибетците използвали снежния лотос за лекуване на високо кръвно налягане, различни заболявания на кръвта, здравни проблеми, свързани с бременността и менструацията.
Тибетските лекари казват, че лечебните свойства на растението са най-изявени по време на цъфтежа (преди да започнат да се образуват семена). Това означава, че събирането на снежен лотос трябва да се случва от края на юли до началото на септември.
(Снежен лотос,планината Кайлаш, Тибет)