Осмокласникът Дамян Накев беше отличен с монета, реплика на най-старото злато в света

По време на състезанието в Малайзия осмокласникът  е приложил собствен иновативен подход за решаването на задачата и е бил единственият с такъв метод, който е бил признат от комисията. Според момчето, успехът се дължи на много усилия и часове решаване на задачи.

Осмокласникът Дамян Накев от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна беше отличен от Община Варна с  монета, реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол. Накев спечели златен медал на международното състезание по математика в Куала Лумпур, Малайзия.

Неговата учителка Павлина Парушева също получи от кмета Благомир Коцев монета с герба на Община Варна. На церемонията в Община Варна присъстваха също директорът на МГ „Д-р Петър Берон“ Елеонора Павлова, майката на момчето Теодора Узунова и заместник-кметът по образованието Павел Попов.

Дамян Накев се връща със златен медал от международния турнир WIMO Final 2023 в Малайзия. На състезанието за два часа се решават 30 сложни задачи от шест математически области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. От около 300 участници в състезанието, той единствен предлага второ решение на задача, което е признато от журито за вярно.

Поздравявам Дамян Накев за огромния успех, който постигна на олимпиадата Куала Лумпур – златен медал по математика. Пожелавам му още много успехи занапред. Сигурен съм, че ще има такива, каза по време на награждаването кметът Благомир Коцев.

Директорът на училището Елеонора Павлова заяви, че всяка година около 70 ученици от Математическата гимназия печелят олимпиади и състезания, някои от тях успяват да повторят и потретят успехите си. Над 14 учебни предмета имат групи за подготовка на олимпиади и състезания, които получава финансиране по националната програма, посочи още Павлова.

Дамян Наков заяви, че от 5 годишен решава задачи. Все още не е решил какво ще е бъдещето му, но смята да остане в България.

Дамян Накев от малък се увлича от математиката, занимава се сам и се справя. Съветвам го да следва пътя си и никога да не се оказва. Ако пред него има трудност, да намери решение, каза майката на Дамян – Теодора Узунова.

Директорът Елеонора Павлова покани кмета за патрон на Балканиадата по математика през април тази година. Благомир Коцев посочи, че за него ще е чест да бъде патрон на състезанието и декларира, че математиката му е била любимият предмет в училище. По думите на кмета, Община Варна ще подкрепи инициативата, както и подготовката на варненските шампиони в различните науки от различните училища за важни международни състезания.

Дамян Накев беше специално поздравен и за научното си постижение .