Заместник-кметът на Община Стара Загора арх.Мартин Паскалев пред Долап.бг

„Той е архитект по професия, разбира от работата, с която ще се занимава в администрацията, знае как функционират институциите, тъй като четири години беше общински съветник, познава проблемите на града, и е първото ново лице в екипа“ – така кметът на Община Стара Загора обяви на пресконференция на 14 ноември 2023 г. новия си заместник-кмет – арх.Мартин Паскалев. 

Арх. Мартин Паскалев Паскалев е второ поколение архитект в семейството си. Завършил е „Архитектура“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия – София. От 2014 г. работи като архитект-проектант в Архитектурно студио „Структура” ООД в Града на липите. Общински съветник е в мандат 2019 – 2023 г. в ОбС – Стара Загора и председател на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

Изборът му за заместник-кмет бе очакван от нас, екипа на Долап.бг не само защото безкрайно симпатизираме на талантливия 36-годишен архитект, не само защото му желаем успех в Белия дом на Стара Загора! А защото искаме и очакваме промени в стила и качеството на работа в ресора, които могат да бъдат задвижени с енергията на младостта.

В първия си работен ден от годината, 5 януари 2024 г. арх.Мартин Паскалев бе любезен да отдели време за интервю за нашия сайт.

Усетихте ли вече „непосилната лекота на битието” като заместник-кмет? Всъщност исках да попитам, усетихте ли тежестта на новото поприще?

Не бих казал, че го определям като тежест. Със сигурност  е съпътствано с много ангажименти, с много отговорности, голям брой срещи, работа с хора. И немалка част от тези неща са нови за мен, досега като общински съветник не съм имал тези функции, които в момента изпълнявам. Има неща, на които тепърва се уча, смятам че това е напълно нормално. Не е тежест. Бих го определил като стъпки, които е нормално да мина, за да стигна до нивото, в което вече може на 100 процента човек да гради, да създава и да е полезен за обществото, за града и за хората, с които работи.

Не са ли Ви много отговорностите като заместник-кмет?

Има и нови. За някои от старите пък няма да отговарям, когато влезе в сила новата структура на общинска администрация. Не смятам, че са много. Според мен човек се учи. Хората сме много приспособими същества. Попаднали в нова ситуация, успяваме да реагираме, да се приспособим. Надявам се да се справим добре със задачите, които ми бъдат възложени, с ресорите, за които ще отговарям и с плановете, които кметът Тодоров е начертал за мандата. Надявам се да можем накрая да сме доволни от свършеното и да сме постигнали целите, които сме си поставили в началото. Това е моят стремеж – да извървим успешно пътя, който сме си начертали и в крайна сметка жителите на Стара Загора да знаят, че сме оставили нещо след себе си.

Кои бяха първите Ви задачи като заместник-кмет?

На  секундата заваляха документи за подпис-нещо съвсем нормално. Не е основната ми функция, но и без тях няма как да върви работата. От първата минута буквално трябваше „да се сблъскам челно” с много нова информация . Изключително съм благодарен на колегите в строителните отдели, които ме приеха изключително топло от първия работен ден. С голяма част от тях се познаваме и сме работили. Смятам, че се получи добра приемственост.Колегите ми са изключителни професионалисти – както има млади колеги, така и има колеги с много опит. Това е  добра симбиоза. Това е начинът, по който трябва да се работи – тези с опит да го предават на младите – така качествено може да се развива и работи една структура.

Имате ли добри съветници?

Много съм благодарен на колегите от архитектурната гилдия в Стара Загора. Още в първата седмица много от тях ми се обадиха или дойдоха в кабинета на лична среща. Благодарен съм им за топлите и позитивни думи, които отправиха към мен за заеманата длъжност. Вярвам, че в нашия град имаме изключително качествени и достойни архитекти и проектанти. Много са съградили в този град в последните години и смятам, че често ще се допитвам до тяхното мнение. Така и трябва да бъде.

Вземате ли предвид и предложенията на един активен общественик – арх.Веселин Беров?

С арх.Беров сме в изключително добри отношения. И това, че имаме понякога разминавания по някои въпроси,  е изключително градивно. Различното мнение не означава, че  сме врагове. Даже напротив. От първия ден, в който съм в колегията в Стара Загора, винаги сме общували изключително добре с арх. Беров. Винаги се вслушвам в неговите думи, анализирам ги в себе си и преценявам дали съм на същото мнение или не.  Арх.Беров е човек с позиция, такива хора са нужни.

Каква е вашата лична мечта за Стара Загора?

Много ми се иска в даден момент градът да започне да се насища и с офис сгради – това показва развитие на бизнес средата. В момента масово се строят жилищни сгради , това е супер, тоест хората купуват свой дом в Стара Загора –те са доволни и щастливи от живота си тук. Но ми се ще да започнем да виждаме модерни офис сгради, каквито виждаме в столицата, в чужбина. Това ще вдигне бизнес средата в града на друго ниво, ще покаже на потенциални инвеститори , че Стара Загора става за град за бизнес, за отваряне на работни места – не само в производствения сектор и строителството на производствени сгради , а и в офис-сегмента, където вече търсим бизнеси с по-висока добавена стойност. Това по някакъв начин и ще задържи млади хора и ще накара млади хора да се върнат да живеят  в града. Но то не зависи от Общината, не зависи и от заместник-кмета, това е частна инициатива, която се надявам да е привлекателна и достатъчно печеливша за инвеститорите

Коя ще е най-тежката задача тази година?

Когато имаме добре подготвени проекти, когато имаме осигуреното финансиране, когато се изберат качествени изпълнители и контролът бъде на високо ниво, няма да има тежка задача. Може би най-голям обем като работа ще бъде ремонтът в кв.”Казански”. Направих една бърза сметка и установих, че този квартал без парк „Артилерийски” е 400 декара, което е изключително голяма площ за жилищен квартал. Ще се ремонтират всички улици , голямата част от които са малки и дори да не са еднопосочни, а те реално са с габарит на еднопосочна улица. Така че там организацията на движението ще бъде предизвикателство. Целият проект ще бъде предизвикателство за всички, замесени в процеса.

Ще има ли нови правила при провеждането на конкурси за строителство? Международният конкурс, проведен от Кукления театър бе нагледен пример за мащаб, обективност и професионализъм? При конкурсите ще има ли изисквания за използване на нови технологии, на енергоспестяващи материали?

От 1 януари 2024г. вече това е и законово уредено – определен процент от енергията на една сграда да бъде осигурена от подобен тип енергоспестяващ източник. Оттук нататък всяка         дейност по ремонт на обществена сграда общинска собственост, ние сме задължени по закон да включим подобен тип иновативни и енергоспестяващи дейности в проектирането и в работата по сградата . Относно конкурсното начало на проектирането , смятам че то е следвано и досега за по-важни обекти за града.

При които най-ниската цена не трябва да е водеща, нали?

Това не трябва да е водещо, а качеството.

Харесват ли Ви досега изпълнените мащабни проекти в града – центъра, Аязмото, Зоопарк, Летния театър, т.нар.Руски пазар…?

На мен изключително много ми харесва специално централната градска част . Смятам, че е  много качествен и стойностен пример на един тип семпла, изчистена западняшка архитектура, ако мога така да го нарека. Чувал съм от съграждани, че е много сиво, да било нещо по-шареничко, жълтичко, червеничко…Не съм съгласен с тази теза и винаги давам като пример „Витошка” – пешеходната улица на София, която  е с червени, оранжеви и жълти павета. А нашата пешеходна зона е красива и с богата зеленина, която изпъква на този семпъл стил на пешеходно пространство

Какво бихте предпочели – замах или прецизност?

Замахът е в началото , за да се роди идеята , а прецизността е при реализацията на идеята –едното без другото не може. Така трябва да разсъждаваме и действаме във всички насоки на живота –в работата, личните отношения, в ежедневието трябва да има доза вдъхновение , капка емоция, за да се роди идеята , но нейната реализация трябва да е строго подчинена на практичността , на дисциплината, за да може добрата идея да стане факт.

Ще засилите ли инвеститорския надзор на Общината, май има нужда?

Инвеститорският контрол на Общината е на добро ниво. Щом гражданското общество говори за качество, а не за количество на свършената работа, значи има еволюция в развитието си. Значи че в последните 3 мандата на кмета Тодоров е свършена основната работа – да се сложи основата на развитието на града , да се засегнат максимално голям брой живущи , те да усетят развитието  и подобряването на живота . Всички ние ще се стремим към все по-висок контрол, допускане на все по-малко грешки . Строителите и фирмите-изпълнители трябва да знаят, че ще бъдат зорко следени за начина и качеството по който работят.  И компромиси няма да има.

Ще има ли улеснения за гражданите в изготвянето на строителни документи?

Документите се изработват в установени от законови нормативи срокове. Може би трябва да усъвършенстваме комуникацията с експлоатационните дружества – ВиК и EVN, където има допълнителни съгласувателни процедури, които законът не  регламентира Но това вярвам, че в диалог и синхронизация в работата, може да дойде улеснението за гражданите и съкращаването на сроковете на някои документи.

Кои са Вашите любими международни и български архитекти? Коя сграда е архитектурен шедьовър за Вас?

От чуждестранните архитекти любим ми е Сър Норман Фостър – британски архитект , създател на едни от най-емблематичните сгради не само на територията на Обединеното Кралство , а и по света. Една от неговите най-характерни сгради е кула небостъргач Mary Axe   /”Краставицата”/ на територията на ситито  в Лондон. Той е от архитектите, които работят с чисти форми, изключително функционални и същевременно ефектни. И създава  ера в архитектурата. Достолепен човек, дал много на света.

От българските – Студиото на арх.Георги Кътов и съпругата му . Те са представители на изключително интелигентна , минималистична и изчистена архитектура, която е изключително функционална , не натоварваща средата. Ние в Стара Загора сме щастливци, защото те са автори на реставрацията на една сграда –еднофамилна жилищна сграда зад Античния форум. Тя обиколи всички архитектурни сайтове и списания преди няколко години и градът ни се прочу на архитектурната сцена с тази сграда.

Интервю на Уляна Кьосева