Реставрация на балдахина в Базиликата „Свети Петър“ в Рим – любопитно

250 години след важните консервативни намеси през 18 век и 400 години след изработването му, 29-метровият балдахин на Джан Лоренцо Бернини в базиликата „Свети Петър“ в Рим ще бъде реставриран през тази година в продължение на 10 месеца..
Смята се, че това е едно от най-сложните многоматериални произведения на изкуството на всички времена, създадено от мрамор, бронз, дърво, злато и желязо.
Проектът за реставрация и консервация е на стойност 700 000 евро и е финансиран изцяло от Ордена на Рицарите на Колумб.
През 20-те – 30-те години на XVI в. папа Урбан VIII възлага на Джан Лоренцо Бернини да създаде балдахин, който да представлява церемониално покритие на гроба на свети Петър.
Реставрацията му се налага, защото цялата повърхност на балдахина е покрита с тъмна патина, която частично покрива позлатата, като я променя и потъмнява. Патината е причинена от различни субстанции, използвани в миналото при намесите по поддръжката, а също и от прах и микроскопични частици. Освен това базиликата приема всеки ден до 50 хиляди души, което води до микроклиматични промени, които благоприятстват явления като корозия, окисляване, разширяване на дървените части.
На снимките се забелязват и фигури на пчели като част от декоративните елементи върху балдахина, което не е случайно – трите пчели са част от герба на могъщата флорентинска фамилия Барберини, а представителят на фамилията Мафео Барберини е папа в продължение на 21 години под името Урбан VIII. Именно той възлага тази творба на Бернини.
Снимки: Andrew Medichini/AP/БТА и чрез Vatican news