Директорът на Зоопарк Стара Загора д-р Ивелина Илиева:“Близо 500000 души са посетили нашия Зоопарк“

На Зоопарка всичко е спокойно. Вече има и много бебета.

Д-р Илиева, какво е положението в Старозагорския зоопарк през студената зима? Имате ли проблеми с топлото и храненето?

Всеки ден служителите полагат максимални грижи за животните ни. За тези, които се нуждаят от по-сериозно отопление – маймуните, лъвове е леопардите, игуаната, някои от папагалите , са включени допълнителни отоплителни уреди . Имаме климатична инсталация и конвекторни радиатори. Постоянните температури са между 22 и 24 градуса. За останалите животни сме поставили допълнителна слама във вътрешните помещения. Ако водата замръзне, служителите я размразяват. Ако се наложи по няколко пъти на ден сменят питейната вода.

С какво ги храните?

Всеки вид животно си има хранителен режим, който се изпълнява безпрекословно. При маймуните – плодове и зеленчуци. При лъвовете и леопардите – месо. За другите – различни видове фуражи според определената им дневна дажба. Нямаме никакви проблеми с осигуряване на пълноценното хранене на нашите питомци.

Сега сме в кампания. Елхичките, които са използвани за Коледа и Нова година, добронамерените ни приятели ги даряват на касата на Зоопарка. Служителите ги украсяват с различни лакомства – плодове, зеленчуци, хляб и ги предлагаме на благородните елени, лопатарите, муфлоните, козите …Те са предпочитано лакомство.

Пернатите как прекарват студените дни и нощи?

Тъй като е по-студено сме увеличили дажбите, според нормативния устав. Всяко от животните си има вътрешно помещение и ако им стане студено се прибират вътре.

А как преживяват вълците, лисиците, мечките?

Всички си имат хралупи, в които сме поставили люцерново сено като постеля.

Други години по това време мечките раждаха. Имаме ли вече малки мечета?

Засега нямаме. Миналата година също нямахме. През 2022 г. имахме три мечета. Това не е прецедент, тъй като при мечките раждането е през няколко години. До този момент нямаме признаци на бременност. Все пак месец януари не е свършил и нищо чудно да ни изненадат малки мечета.

Имате ли вече бебета от други животни?

Бебета имаме от семействата на ламите, от семействата на козирозите и козите, от нутриите. Очакваме и от други животни, но малко по-късно. По принцип животните сами се оправят с малките си. Там, където е необходимо, имаме ветеринарен лекар, който ги обследва всеки ден и ако има потребност се предприемат необходимите мерки. Слава Богу, до този момент нямаме никакви инциденти и проблеми. В Зоопарка всичко е спокойно.

През зимата Зоопаркът работи ли?

Работим без почивен ден при зимно работно време – от 8:30 ч. до 16:30 ч. Вратите затваряме 17:30 ч. Особено много посетители имаме през уикендите. През делничните дни посрещаме организирани групи.

Д-р Илиева, каква 2023 година изпратихте?

Изпратихме доста ползотворна и успешна 2023 г. Организираха се и се проведоха доста инициативи. Осъществихме доста партньорства, дори и с Майкъл Йоргенсон , който е международен и акредитиран член на Европейската асоциация на зоопарковете . Вървим в посока да се развиваме и утвърждаваме като образователна институция . Вниманието ни е насочено към подрастващите и не само. Гордеем се, че постигнахме рекорден брой посетители – около 500000 души. Радваме се на сериозен интерес към нас, не само на старозагорци, но и на гости от цялата страна.

Имате ли попълнение на фонда с нови животни?

Няколко екземпляра, които ни докараха от Софийския зоопарк – лимури, така наречените нощни призраци – вид маймуни и пекари – вид прасета.

Какво има да се случи през новата 2024 г. ?

Сега започваме образователните програми, които ще бъдат целогодишни. Правим срещи с училищата за уточняване на подробности. Уточняваме съвместните прояви с различни институции – Тракийски университет, Зелени балкани, Центърът за диви животни, Парк за мечки -Белица, с Кукления ни театър…Най-скоро е подготовката ни за посрещане на Баба Марта. Очакваме, както беше миналата година, много деца да направят мартенички, които да закичим на клетките, а и на животни, на които това е възможно.

Росица Ранчева