Откъде започва река Дунав – любопитно

ОТКЪДЕ ЗАПОЧВА РЕКА ДУНАВ?
От това място извира река Дунав. По-точно най-дългият ѝ приток – Брег. Мястото се намира в прекрасна зона за пешеходен туризъм край Фуртванген в планината Шварцвалд. Точно върху извора е издигната паметна плоча и бронзовата фигура на речният бог Данувий, който бди над реката, свързваща най-много държави в целия свят – общо 10. (Нил е втора с 9).
Трудно е да си представим как този тих ручей може да се превърне в толкова важна река. Към него след 1,5 км. се слива и другия приток – Бригач. Заедно образуват реката Дунав и изминават общо 2850 км., за да се влеят с Черно море.
Дунав е втората най-дълга река в Европа, след Волга. Минава през четири столици: Виена (Австрия); Братислава (Словакия); Будапеща (Унгария); и Белград (Сърбия).
Някога Дунав е била дълги години северната граница на Римската империя с много пристанищни градове и замъци по бреговете му.
През 1944 г., усещайки, че поражението на съюзниците е неизбежно, стотици германски кораби са потопени в Дунав, за да избегнат пленяването им от Съветския съюз. Днес, когато нивото на реката спада през лятото, до сръбския пристанищен град Прахово се виждат от брега останките на десетки кораби.
Съществува теория, че началото на река Дунав е потокът Донаубах, който извира в пределите на замък край град Донауешинген. Но този поток се слива с втория приток на Дунав. Затова изворът на Брег (на снимката) е считан за първоизточник от географска и хидроложка гледна точка. Въпреки това, в продължение на векове двата града Фуртванген и Донауешинген са се борили за официален статут, който обявява техния извор за официално начало на Дунав.
На 29 юни държавите по поречието на Дунав отбелязват Международния Ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите ѝ.