Новата книга „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов представят в Стара Загора

В рамките на 56. традиционни Яворови януарски дни, които от 13 януари се провеждат в родното място на поета – град Чирпан, ще се състои премиера на книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов.

На 16 януари 2024 г., от 17:30 ч. в къща- музей „Гео Милев“ – Стара Загора

проф. Иван Станков от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и поетът -издател Трифон Митев, с участието на Божидар Рахнев –цигулка ще представят книгата и за старозагорци.

Ето какво споделя авторът за новата си книга „Яворов“:

Книгата е плод на моите повече от 30-годишни  занимания с творчеството и личността на поета и събира в себе си предишните ми две книги за Яворов – „Поетът Яворов“, която излезе през 2012-а,  и „Яворов и другите“  от  2015 г. Добавил съм и повече от 15 нови текста, писани през последните десетина година“, разкрива проф. Димитър Михайлов, дългогодишен знаков преподавател по българска литература във Великотърновския университет.

На две основни части е разделена книгата.  В първата авторът разглежда личните преработки на поета, правени в антологичната за Яворов стихосбирка  „Подир сенките на облаците“, издадена през 1910 г. „През 1914 г., няколко месеца преди смъртта си,  той преработва доста от стихотворенията – някои изоставя, така че тази  книга на Яворов  представлява неговия завет към идните поколения – как да четем Яворов, какво е най-доброто от поезията му и как да го възприемаме“, пояснява проф. Михайлов. Втората част носи  вече познатото заглавие „Яворов и другите“. В раздела литературоведът разглежда отношенията на Яворов с други критици, писатели, жени, сюжети. „За пръв път изнасям  неизвестни Яворови поправки към книгата му „Безсъници“ и други любопитни детайли от живота и творчеството на поета – примерно представям семейния печат на Лора и Яворов – един изключително красив печат с две ръкописно написани букви Л и П и каква е съдбата му. Когато той поправя през 1914 г.  „Подир сенките на облаците“ – подпечатва всяка страница,  върху която е нанесъл някакви поправки, със семейния печат  и това е единственото му използване приживе“, отбелязва  професорът по българска литература.

На въпрос какво провокира интереса му към Яворов – проф. Димитър Михайлов отговаря: „Случайност. Аз съм съгражданин на Яворов.  Роден съм в Чирпан. Учил съм в гимназията, която носи неговото име, така че от малък съм закърмен с поезията на Яворов. Когато бях 8-9-годишен, видях на живо най-малкия брат на Яворов – Атанас Крачолов, да се разхожда  по алеите на градската градина в Чирпан. И настъпи  тишина – всички започнаха да шепнат брата на Яворов, брата на Яворов…  Видях висок, достолепен мъж, облечен в пардесю да крачи бавно по алеите.  Не знаех, че Атанас изумително много прилича на поета Яворов.  В късни години открих и това“.

Премиерата на книгата „Яворов“ ще се състои на 16 януари в Стара Загора и на 17 януари – в Чирпан по време на Яворовите дни.