Отново призово класиране на Тракийски университет – Стара Загора в годишните награди „Академичен Оскар“

Най-добрите висши учебни заведения в България за 2023 година бяха отличени за осма поредна година на официална церемония в столицата  на 12 януари 2024 г. Отличията „Академични Оскари“, учредени от в. „24 часа“, се присъждат ежегодно на българските университети с най-високи резултати през съответната година според оценките им в Рейтинговата система на висшите училища в България“ провеждана от Министерството на образованието и науката в партньорство с Институт „Отворено общество“. На събитието присъстваха акад. Николай Денков – министър-председател на Република България, министърът на образованието – проф. Галин Цоков, министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, председателят на парламентарната Комисия по образование и наука – Красимир Вълчев, бивши министри, представители на отличените учебни заведения и бизнеса.

За поредна година Тракийски университет – Стара Загора зае призовото място в направленията „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“. Лично министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, връчи наградата на старозагорското висше училище с думите:

„Поздравявам Тракийски университет за тяхното водещо и високо постижение! Несъмнено той е един от факторите в България в областта на новите технологии. Университетът ръководи проекта за първата водородна долина в България, която е част от 8-те водородни долини в Европа. Приветствам екипа на Тракийски университет за това, че наистина поставя високи цели и развива високи технологии, които позволяват на България да бъде сред активните участници в развитието на европейската карта за конкурентоспособност чрез наука и образование.“

Проф. д-р Дарина Заимова, заместник-ректор по научноизследователска и международна дейност прие с признателност високото отличие и заяви:

“ От името на Тракийски университет и неговия ректор – проф. д-р Добри Ярков приемам тази награда, която е изключителна чест и същевременно висока отговорност, защото ние познаваме цената на успеха. Именно затова ще продължаваме да даваме всичко от себе си – своя труд, своите усилия, своите умения, за да може нашата академична общност и нашите студенти да просперират.

Рейтингът на висшите училища в България, на базата на който се връчват наградите, сравнява 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления по 47 индикатора. По думите на Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя класацията, могат да се посочат три основни устойчиви тенденции в българското висше образование – през последните 10 години значително се е подобрила реализацията на пазара на труда на завършващите студенти, като безработицата при тях е много ниска. Освен това българските университети успяват да привличат все повече чуждестранни студенти, като за последното десетилетие броят на чужденците, избрали да учат у нас, е увеличил двойно. И не на последно място – само през последните 5 години двукратно е нараснал броят на научните публикации от български висши училища, като драстично се е увеличило влиянието им в световен мащаб.

Невена Димитрова