Утре се откриват Яворовите януарски дни в Чирпан

Община Чирпан, Къща-музей „П.К. Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират 56-тите традиционни Яворови януарски дни. Те са посветени на 146 години от рождението на големия български и европейски поет Пейо Крачолов Яворов.

Събитието започва на 13 януари 2024 г. в 17:00 ч. в Къща-музей „П.К.Яворов“ със запалване на Огъня на Яворовата поезия от Крикор Сренц. 15 минути по-късно започна ритуалното пренасяне на огъня на Яворовата поезия в парка и тържествено откриване на Яворовите януарски дни 2024.

В 17:30 ч. във Военния клуб слово за Яворов ще произнесе поетесата Маргарита Петкова. Веднага след това ще се състои премиера на постановката „Тренът“ по мотиви от „Хайдушки копнения“ и очеркът „В трена“ от Пейо Яворов. Представя Театрално студио при СУ „П. К. Яворов“ с ръководител Стоянка Търгова.

На 14 януари от 11:00 ч. в Къща-музей „П.К. Яворов“ се се състои награждаване на отличените в Националния литературен конкурс „. и ти си в мене, ти, Родино моя“ и Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ . Откриване на изложба с творби на наградените участници в конкурса за рисунка. На същото място от 12:00 ч. ще се състои премиера на книгата на Маргарита Петкова „Още бели нощи“ с участието на актьорите Мариус Донкин и Пламен Тотев.

На 15 януари от 16:00 ч. в изложбена зала „Георги Данчов- Зографина“ ще бъде открита изложба, посветена на 120 години от рождението на Васил Стоилов. Представя Нина Маринова.

Същият ден в 17:30 ч. в Къща -музей „П. К.Яворов“ се се състои премиера на документалния филм „Интимно са кръга Мисъл“. Режисьор е Илия Костов. Представят Илия Костов и Исак Гозес.

На 16 януари, 17:30 ч. в Къща-музей „Гео Милев“ Стара Загора проф. Иван Станков и Трифон Митев с участието на цигуларя Божидар Рахнев ще представят книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов.

В същия ден ат 17:30 ч. в Къща-музей „П.К.Яворов“ – Чирпан ще се състои премиера на стихосбирката „Загадката Венера“ на Яворова Стоилова. Представя Катя Зографова с участието на артистите Елена Петрова и Христо Чемширев; Александра Костадинова – китара и Йордан Петков – пиано.

На 17 януари 17:30 ч. в Къща -музей „П.К.Яворов“ ще се състои премиера на книгата „Яворов“ от проф. Димитър Михайлов. Представят проф. Иван Станков и проф. Михаил Неделчев. Представяне на темата „Яворов“ в анкетата на проф. Михаил Неделчев, направена от доц. Елка Трайкова. Следва авторски концерт на Евгения Тагарева.

На 21 януари 2024 г. в 17:30 ч. в Художествената галерия на град Раднево ще се състои Яворова вечер „Яворов -втората еманация на българския гений“.

Долап.бг