Леденият фестивал в Харбин започна

Започна Международният фестивал на ледените и снежни скулптури в китайския град Харбин. 40-ото издание официално беше открито с грандиозни фойерверки и шоу с дронове.

Фестивалът е най-големият по рода си и се провежда на площ от 600 000 квадратни метра. Тази година ледено-снежният свят се разшири до рекордните 810 000 квадратни метра, като приблизително 250 000 кубически метра лед и сняг са използвани за изработката на миниатюрни версии на сгради и скулптури.

Въпреки, че Харбин е един от най-студените градове в света, през тази година се очаква фестивала да бъде посетен от над 2 милиона души.

Подготовката на огромните ледени скулптори и атракции започва 15 дни преди началото на фестивала. Над 10 000 скулптори и работници са ангажирани с подготвяне на фигурите за фестивала,

Посетителите могат да се насладят на някои от най-известните сгради и замъци от целия свят, изваяни от лед.  Фестивалът предлага на посетителите си също кънки на лед, ски писта и за най-безстрашните открит плувен басейн.

Зимният фестивал е организиран за първи път през далечната 1963г като градско празненство. Спира да се провежда по време на Културната революция, но е възобновен през 1985г. С времето се разраства и започва да привлича все повече чуждестранни туристи и медии. Днес той е най-големият фестивал за ледени скулптори в света и милиони туристи го посещават ежегодно.

Град Харбин се намира в североизточната част на Китай и е известен като Ледения град.  Освен популярният леден фестивал, в града се намира най-големият закрит ски център в света – Харбин Уанда. Градът е и най-близкият мегаполис до най-големия китайски ски курорт – Ябули. Населението му е около 5 милиона души.