Наградата „Международен Букър“ за Георги Господинов и Анджела Родел е културното събитие за 2023 г. в годишната класация на „Площад Славейков“

Площад Славейков“ излъчи най- значимото културното събитие. чрез вота на читателите. Възходът на един български роман на световния литературен небосвод бе определен като културното събитие на 2023 г. Наградата „Международен Букър“ за „Времеубежище“ на Георги Господинов, преведен на английски език от Анджела Родел събра най-висок нот в годишната класация на „Площад Славейков“. 40 % от всички гласували читатели са определили приза като особено значимо постижение. Номинацията се проведе за седма поредна година. Гласуването протече в последните два месеца на 2023 г., като междувременно бяха добавени нови текущи събития, включително и демонтажът на Паметника на съветската армия в София.

Наградата на Господинов и Родел проведе в класацията още в началото и резултатът им в крайна сметка е по-категоричен от този, на която и да е партия на родната политическа сцена от доста години насам.

С 21 % от вота второто място бе изложбата на Националния археологически музей „Требенище. 105 години от откриването на некропола 1918-2023“.

Демонтажът на Паметника на съветската армия е на трето място, получил 16% от вота на всички гласували.

Некултурното събитие на 2023 г. според читателите на „Площад Славейков“ е Уволнението на режисьора Александър Морфов в Народния театър, след конфликта с директора Васил Василев. Напрежението между двамата тръгна от протеста на Морфов срещу присъствието на бившата пиарка на ДПС в Народния Театър Велислава Кръстева, която междувременна напусна театъра и се завърна в ДПС. Уволнението на Морфов като най-негативно събитие през 2023 г. в тежко противоречие със смисъла на изкуството, са гласували 31% от читателите.

Във финалната петорка в класацията за 2023 г. за най- значимо културно събитие са:

1. Наградата „Международен Букър“ за Георги Господинов и Анджела Родел (40%)

2 . Изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола 1918 – 2023 г.“ на Националния археологически музей (21%)

3. Демонтажът на Паметника на съветската армия в София (16%)

4. Голямата награда в Карлови Вари за филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев (15%).

5.Изложбата 100 г. Генко Генков на Софийската градска галерия (8%)