Директорът на Художествена галерия Стара Загора д-р Катя Тинева – Гюрковска:“ Нашата институция става все по-привлекателно място за децата и учениците“

Д-р Катя Тинева -Гюрковска е зодия Лъв. Корените й да преплетени от Стара Загора и от София. Завършила е Национална художествена академия специалност „Изкуствознание“. Като студентка творческите й интереси са насочени към скулптурата, успоредно с изкуствознание. Висше образование завършва през 2000 г. След това става докторант. През 2007 г. защитава докторска образователна степен, свързана със съвременните декоративни приложни изкуства в България. Пътува извън България. След завръщането си става уредник в Националната художествена галерия. Там натрупва опит, развива кураторска дейност, осъществява редица полезни контакти, навлиза съществено в музейната работа. След издържан конкурс за главен асистент, става преподавател в Педагогическия факултет на Тракийски университет. За тази стъпка има и личен мотив. Съпругът й- също софиянец, е учил медицина в Стара Загора и се установява в града под липите. Той е лекар-психиатър, управител на Психодиспансера.

Завръщането й в Стара Загора през 2014 г. става и по настояване на проф. д-р Марин Добрев – дългогодишен директор на Старозагорската художествена галерия. Контактите им са от времето, когато д-р Тинева е на работа в Националната галерия. Той я кани на постоянна работа в галерията, където може да продължи да се развива професионално.

След спечелен конкурс, от 3 април 2023 г. д-р Катя Тинева – Гюрковска е назначена за директор на Художествена галерия Стара Загора.

Госпожо Тинева, каква беше 2023 година на Художествена галерия Стара Загора?

Изпращаме една добра, доста динамична 2023 г. Беше изпълнена с много събития и емоции, с козметично обновяване на галерията, (доколкото имахме възможност), с нов млад, много ентусиазиран екип с много идеи и явен голям творчески потенциал.

Можете ли да конкретизирате колко изложби вдигнахте, какво е новото при експонирането им, привличането на нова и предимно млада публика?

Моето и на екипа ни желание беше галерията ни да придобие много по-европейски и по-съвременен език, да доразвием дизайна на изложбите с включване на текстове и на допълнителен дизайн към тях…Постарахме се представянето на художниците да бъде по по-актуален начин, какъвто отговаря на модерна галерия, каквато имаме амбицията да бъдем.

Предизвикателството, което имахме беше да изпълним годишния изложбен план, заложен от екипа на проф. д-р Марин Добрев от предишната година. Ние осъществихме не само заложените изложби, но и добавихме допълнително. Затова времето беше много динамично за нашата изложбена дейност. Реализирахме заложените изложби, свързани с отбелязване на годишнини на старозагорски художници – на Георги Стефанов и Георги Славов. Успяхме да покажем доста от колекцията от фонда ни и да завършим 2023 г. с отбелязване на 125 години от рождението на Марио Жеков. По по-нов начин представихме гостуващите изложби от Ямболската художествена галерия „Интимно“; по-към края на годината – колекцията „Художествената сбирка на Историческия музей на Дряново“. Публиката се запозна с акварелите на Васил Чакъров – част от един голям проект, който доц. Ружа Маринска беше започнала и се продължи от Анелия Николаева, която е главен уредник в Националната художествена галерия. Това се случи и със съвместните усилия на наследниците на художника…През лятото подбрахме произведения от фонда на галерията ни под рубриката „Морето“. Факт е, че Старозагорската художествена галерия разполага с доста богат фонд – над 4300 единици живопис, графика, скулптури и икони…Показахме изложбата „Традиции и мистика“, пак част от живописната ни колекция, както и част от графичната ни колекция; Направихме изложба на студентите от „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ при Педагогическия факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Разширява се тенденцията ни в галерията да се показват изложби, които да включват участия на млади творци, които тепърва започват да се изграждат. Това е хубаво начало, което ми се иска да се развива все повече. Това ще бъде акцент и през новата 2024 г.

Госпожо директор, как работите с другите културни институти в Стара Загора?

Доста интензивно и с добри резултати. Това е плод на дългогодишна и традиционна връзка с Държавен куклен театър. По време на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в галерията беше представена мащабна изложба, която предизвика изключителен интерес от страна на старозагорската публика. Особено много беше посещението на млади хора. Представихме „Сценографията“ на Мариета Голомехова и „Плакат“ на Люба Томова. И двете са изключителни творци в своята област. Мариета Голомехова е сценограф с много голям творчески заряд и с размах подхожда към това сложно изкуство – сценографията. Сценографски изложби се показват много рядко, но те са силно въздействащи, а и доста предизвикателни. За да се представи сценография извън сцената се изисква да се направи и в изложбената зала нещо като сцена, за да се подчертае най-важното, да се покажат елементи, характерни за един спектакъл. Бяха изградени цели конструкции и въздействието им беше уникално. Мисля, че успяхме да направим това по най-добрия начин.

Другата институция, с която сме в колаборация е Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора. Голяма част от концертните прояви се проведоха в галерията. Много от проявите ни бяха „украсени“ и с участието на младите изпълнители. Освен това участвахме активно в двете събития – Нощ на изкуствата и Нощ на музеите и галериите. Така дадохме възможност почти на всички институции да изпратят младите си таланти и да създадат много по-различна и по-празнична атмосфера. Съчетаването на музика и изобразително изкуство, винаги е било много въздействащо и много любимо на старозагорската публика.

Ще се радваме и през 2024 г. на тяхното присъствие в галерията .

Госпожо Тинева, през седмицата все по-често залите на Старозагорската художествена галерия се изпълват с деца и ученици. Но на 1-ви юни – Деня на детето, тук беше стълпотворение от малки, големи и още по-големи момичета и момчета..?

Първи юни беше експериментален проект да се направи Детски празник на изкуствата в галерията. Той се радваше на изключителен интерес от страна на детската публика, на родители и други граждани. Галерията оживя до такава степен, че нямаше място всички желаещи да присъстват в този ден. Надявам се, гостите ни да са се занимавали изключително много. Да са усетили по някакъв начин как всички изкуства могат да бъдат интегрирани, да се съчетават по невероятен начин и да усетят магията на изкуството. Имаше различни представяния на музика, танц и изобразително изкуство. .

За децата галерията става все по-привлекателно място. Нашето желание е да стане още по-привлекателно. Започнахме да работим с детски градини и училища. Всеки, който има желание да прекрачи вратите на галерията и да влезе в изложбените зали , може да се радва на различни образователни програми и дейности, които са съобразени с възрастта им. Считам, че да имаме култивирана, добре образована и естетически подготвена за класическото и съвременното изкуството публика, трябва тя да бъде постоянна част от нашата дейност. Трябва да я предразположим и възпитаме. Образователните програми са изключително важни за всеки европейски музей на изкуство, какъвто имаме претенции да бъде и нашата галерия.

Почти в края на 2023 г. поставихме началото на първите ни различни тематични ателиета. Те са насочени към различни възрасти и техники на изобразителното изкуство, образователни изложби , лекции, съобразени с възрастта на групата, запознаване с историята на изобразителното изкуство , със старозагорските художници с по-голям акцент върху тях, светогледа в изкуствата и пр., които да отворят вратата към познанието изобщо за българското изобразително изкуство. Изобразителното изкуство изисква натрупвания, повече комуникация с него и разбиране, за да може да се запомни и изгради естетически усет на трайно образована публика.

Какво Художествената галерия ще предложи през 2024 г.?

Започваме новата 2024 г. много амбициозно. Това е година през която няколко пъти ще свалим постоянната експозиция на галерията. Предстои в голямата зала да представим творчеството на Янаки Манасиев, която в момента е в Софийска градска галерия. Творчеството му е по-малко познато на българската публика. Дългогодишен преподавател е във Великотърновския университет. Оформил е цяла школа в изобразителното изкуство. Негов асистент е бил старозагорският художник Димо Генов. За младата публика сме предвидили една голяма изложба „Мета резерви“. Това е съвременно изкуство в различни посоки на изобразителното изкуство. Представена е във Велико Търново, Габрово и на други места. В Стара Загора ще покаже съвсем нови творби, насочени изцяло към млада публика. Ще бъде придружена с лектория и дебати, които визират съвременното българско изкуство, т.е. проблематиката на съвременното изкуство.

Освен това ще представим творчеството на различни старозагорски художници, по повод техни годишнини. Това са двама скулптори – Александър Козаров и Константин Денев – по повод тяхната 70 – годишнина. Ще отбележим и 70 години от рождението на живописеца Ботьо Ботев – много обичан и тачен художник. Ще почетем и 145 г. от рождението на Атанас Михов. Ще покажем колекцията „Мексиканска графика“ на Художествена галерия Пловдив. Ще покажем творчеството на старозагорец, който е един от първите графици с академично образование във Виена Никола Попов. Той също е малко познат, но сигурна съм, че ще предизвика интереса на старозагорската публика. Това е кураторски проект на Елисавета Станчева по повод 136 години от рождението на художника. Роден е в Стара Загора.

Почти през цялата година ще имаме събития, посветени на 90 -годишнината от откриването на сградата на Художествена галерия Стара Загора. Рожденият ден е 4 февруари. В навечерието му – на 3 февруари Фондация „Архитектурен модернизъм“ ще направи документална изложба с повече информация за сградата и нейните създатели. Акцентът е върху колектива с ръководител Елена Варакаджиева (немски възпитаник), който печели обявения конкурс. През цялата година ще има събития свързани с тази кръгла годишнина.

Предстои представяне на съвременни старозагорски художници като Светлин Стоев, Димо Генов и др.,, които ще направят самостоятелни изложби.

Годината ще завършим с провеждане на шестото Балканското квадринале на живописта, което е от изключително значение за Стара Загора, за България и в голяма степен за Европа.

Ще има много съпътстващи събития, занимания с децата в школите. Изготвяме програма с изпълнението на която ще подпомагаме учебния процес, залегнал в учебната програма по изобразително изкуство. Там, където е по-трудно в класната стая да се проведе интригуващ урок имаме амбициите галерията да се превърне в класна стая.

Моля представете екипа, с който ще реализирате амбициозната годишна програма.

Екипът е много млад, много ентусиазиран с със желание за работа. На първо място са уредниците – Пламен Кирилов е живописец и отговаря за фонд „Живопис“; Росица Шидерова е завършила скулптура и графичен дизайн и отговаря за фонд „Графика“; Илия Владимиров – завършил е дърворезба в Художествената академия, отговаря за скулптурата;. Имаме и трима музейни педагози – Миглена Колева, Петя Иванова и Джулиана Гутова. Екипът, който е ядрото на галерията, подготвя и експонира както изложбите, така пряко участват в образователните програми и във всички дейности на галерията. Те са с много ентусиазъм, желание и творчески заряд.

Благодаря на колегите за тяхната отдаденост. Благодаря на нашата публика, която става все по-многобройна. Благодаря на всички, които са съпричастни с нашата кауза- Художествена галерия Стара Загора да се превърне в желан и търсен европейски център за естетика, етика и за високо творчество.

Росица Ранчева