Фатална ли е високосната 2024? Ето какво да не правим!

Предстоящият февруари ще има 29 дни

Новата 2024-та е високосна. На всеки 4 години в нашия календар има 1 ден повече и се появява през февруари, когато той наброява 29 дни.

Високосната година е смятана от мнозина за нещастна. Има голям брой знаци и суеверия по отношение на такава година, тъй като тя е рядка и носи неизвестност, непознатост и опасност.

Наличието на високосна година в календара се дължи на несъответствието между григорианския календар и слънчевата система. Всъщност Земята прави пълен оборот около Слънцето не за 365 дни, както си мислим, а за 365 дни, 5 часа, 46 минути и 48 секунди. В продължение на 4 години тези часове, минути и секунди се натрупват в „допълнителен“ ден, необходим за синхронизиране на дните ни със Земята и нейните сезони.

Суеверията относно високосните години вероятно произхождат от източната култура, където числото 4 е в съзвучие със „смърт“.

Според суеверията през 2024 г. не трябва да се правят следните неща:

– смяна на работа

– започване на собствен бизнес

– закупуване на ново жилище

– да се говори за плановете за следващата година на всеки, освен на най-близките

– да се завъждат домашни любимци

-да се вдига сватба

-да се предприемат дълги пътувания

– да се подстригват бременните

Родените на 29 февруари не трябва да празнуват на този ден, а на предходния или следващия.

През високосна година се носи сребро. Хората от много краища по света и до ден днешен вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет. Те считали, че високосната година носи беди със себе си и че среброто има способността да ги неутрализира. Затова в миналото те носели сребърна монета за здраве, а днес се окичват със сребърни бижута.

Източните славяни обвиняват Свети Касиан, който е роден на 29 февруари, за всичко, което се случва през високосната година. През 2024 той ще има рожден ден. Има и една съответна поговорка: „Както и да погледне Касиан, всичко повяхва“, пише Телеграф. 

Йоан Аскет или Йоан Касиан Римлянинок (350 – 435 година), е християнски монах и богослов, прославен както в западната, така и в източната църкви за своите мистични писания. Касиан е известен с ролята си в пренасянето на идеите и практиките на ранното християнско монашество в средновековния Запад.

Както във всяко нещо и тук има такива хора, които не вярват, че високосната година е опасна. Дори напротив – вярват, че е специална и може да донесе приятни изненади, ако не се страхуваме и мислим за доброто.