Директорът на ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова:“Театърът е доживотна мисия и кауза“

От 4 април 2022 г. след спечелен конкурс на Министерство на културата, директор на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора е Светла Тодорова . Тя е актриса в състава на театъра от 1997 година. Завършва с бакалавърска степен Нов български университет в класа по „Актьорско майсторство” на Възкресия Вихарова. От 2020 година е магистър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ , специалност „Мениджмънт в сценичните изкуства“. В Стара Загора ръководи собствена Младежка театрална студия „Движение“ при НЧ „Св. Климент Охридски -1858“. От 2020г. работи с деца в Центъра за подкрепа на личностното развитие.

На сцената на ДТ „Гео Милев” талантливата актриса се превъплъщава в десетки главни роли от класически и съвременни автори. В биографията й се открояват образите на Луиза в „Коварство и любов“ от Фридрих Шилер, Магдалена в „Домът на Бернарда Алба“ от Ф. Г. Лорка; Полина Андреевна вЧайка“ от А. П. Чехов; Мила във „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов; Мария Десислава в „Иван Шишман“ от Камен Зидаров; Исмена в „Антигона“ от Софокъл. Работила е с режисьорите Хачо Бояджиев, Андрей Аврамов, Стефан Спасов, Надя Асенова, Стефан Поляков, Пламен Марков, Енчо Халачев и др. Своя дебют като режисьор Светла Тодорова прави през 2015 година като поставя на сцената на ДТ „Гео Милев” „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев. През 2016 г. тя работи с екип на Държавна опера-Стара Загора по проекта на концерта „Кино класик саундтракт“. През 2019г. участва в постановката на балета „Антигона“.

През последните 5г. е била председател на Синдикалната организация към КНСБ, преговаряща за подобряване условията на труд.

Госпожо Тодорова, каква беше 2023 г. за Драматичен театър „Гео Милев“- Стара Загора?

През последната година Драматичен театър „Гео Милев“ се намира в изключително сложна ситуация. Тя се дължи на липса на собствена сцена, поради започналите ремонтни дейности в основната сграда. Ние сме ограничени в ползването на приемащата сцена в Културен център „Стара Загора“ –само 10 работни дни. Това респективно води до силно свиване на основната дейност-създаването и разпространението на театрален продукт. От друга страна това ни предизвика на развием мрежата си за разпространение н спектаклите извън Стара Загора. Това също е важно за нашия културен институт. Ние отново си възвърнахме сцени в различни градове, където сме ходили преди Ковида. Допълнихме и други населени места. Мога да кажа, че по-малко са местата, където не сме успели да достигнем. Например почти не познават нашето изкуство в Югозападна България, но намеренията ни са през 2024 г. да гостуваме и там.

През 2023 г. спечелихме още един проект към Национален фонд култура (НФК) „Театър на колела“, който пак е свързан с разпространение на култура. В радиус от 100 км. ние трябва и ще покажем три наши постановки – „Иконите спят“, „Суматоха“ и „Сън в лятна нощ“. Това са спектакли с високи художествени качества, с номинации и ще достигнат до публиката без да търсим финансова изгода. С проекта НФК ни поема командировъчните и гориво. Сцените, които ще посетим да в Раднево, Казанлък и Нова Загора, Гълъбово и др. В Чирпан няма подходяща сцена и ние ще превозим публиката до Стара Загора. Много се радвам, защото в момента имаме нужда точно от такъв тип работа. В нашия град стъпихме на сцените на Античния форум „Августа Траяна“ и на Летния театър. Предстои ни от месец февруари да имаме представление и на сцената на операта.

Независимо от трудностите, ДТ „Гео Милев“ се утвърди като водещ културен институт в областта на драматичното театрално изкуство в Стара Загора и в страната.

Каква е репертоарната политика на този голям културен институт?

В репертоарната си политика ние сме ориентирани към младите творци, към съвременните проблематични теми, експерименталните форми и жанрове.

В управленската стратегия на новия ръководен екип е заложена приемственост и развиване на нови публики, чрез разширяване обхвата от теми и жанрове и чрез включването на допълнителни дейности, непривични до този момент. Такива бяха проведените конкурс и изложба „Нарисувай ми театър“, четене на стихове в градския транспорт, образователна програма „Театър за всички. Шекспир за всички“, Флашмоб, партньорство с Зоологическа градина на Стара Загора, срещи на актьори с ученици в различни училища и др. Последваха заслужени номинации, награди и положителна оценка от театралната гилдия на национално и местно ниво.

Какви нови заглавия допълниха доста големия Ви и разнообразен афиш?

На 17.01.2023г. беше първата ни за годината премиера- „М.М.Е., Кой пръв започна“ от Деян Дуковски с творчески екип: режисьор- Николай Йорданов, сценограф- Никол Трендафилова, музика- Давид Кокончев;

На 13.03.2023г. беше премиерата на „Френският квартал“ от Тенеси Уилямс;

Творчески екип: режисьор- Денислав Янев, сценограф- Илияна Кънчева, музика- Николай Владимиров, хореограф- Неделя Ганчева;

На 17.05.2023г. се поздравихме с „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков;

Творчески екип: режисьор- Любомир Колаксъзов, сценична адаптация- Ина Божидарова, Любомир Колаксъзов, сценограф- Деница Николова, композитор- Христо Намлиев, хореограф- Стефан Витанов;

На 20.07.2023г. представихме „ Българският модел“ по Станислав Стратиев;

Творчески екип: режисьор- Невена Митева, сценограф- Величка Джамбазова, музика- Евгени Господинов, хореограф- проф. д-р Петя Цветкова. Премиерата беше на сцената на Летния театър. Спектакълът се реализира със съдействието на Национален фонд култура.

На 18.11.2023г. беше премиера на „Хаос“ от Мика Мюлюахо, реж. Петър Денчев, сценограф Петър Митев, музика Христо Намлиев;

Какви са финансовите показатели на театъра за 2023г.?

Изиграли сме общо 99 представления. От тях на собствената ни сцена 54 и в турне – 45. Броят на посетителите е 20524 души. Средната цена на билета е 12.59 лв. А приходите са 276 537 лв. Базата ни за сравнение е 2019 г. преди ковид-пандемията. Резултатите, които сега отчитаме да доста по-високи.

Какъв е форматът на трупата и ако сте пресмятали, каква е средната възраст на артистите, тъй като за радост прави впечатление, че много млади артисти привлякохте през последните години?

Общо сме 50 души, като актьорите сме 28 човека. Когато кандидатствах пред Министерство на културата за директор на Драматичен театър „Гео Милев“ си направих труда да проуча каква е средната възраст на състава. Резултатите буквално ме стреснаха, защото беше доста над 55 години. С назначаването на младите артисти свалихме средната възраст под 40 години, което е много хубаво.

Госпожо Тодорова, от дълги години Старозагорският драматичен театър почти не участваше във фестивали, не беше номиниран за награди, рядко се включваше в организираните общоградски прояви. С поемане на ръководството от Вас преди година и девет месеца, това рязко се промени. Въпреки, че Долап.бг се е стремял винаги да отразява подобни събития, моля да ги припомните.

През април участвахме в Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл, Габрово 23 с получилата номинации „Икар“ 23 и „Златен Кукерикон“ 23 постановка „Суматоха“ от Йордан Радичков с режисьор Дамян Тенев. През май участвахме в Международен фестивал „Друмеви театрални празници“, Шумен ‘23 със спектакъла „Суматоха“,реж. Дамян Тенев. В края на май участвахме в XXV издание на театрален фестивал „Големият театър в малкия град“ със спектакъла „Френският квартал“ от Тенеси Уилямс, режисьор Денислав Янев.

Много се гордеем с номинациите и наградите: Номинация ИКАР ‘23 в категория „Дебют“ за актьора Красимир Ненков за изпълнението на Шушляка в спектакъла „Суматоха“ от Йордан Радичков, режисьор Дамян Тенев.

Номинации Златен Кукерикон ‘23: Номинация и Награда за Илина Илиева в категория „Млада надежда“ за ролята на Пък в спектакъла „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, режисьор Елена Панайотова; Номинация и Награда за Режисура на Елена Панайотова за спектакъла „Сън в лятна нощ“ от Шекспир; Номинация за представлението „Суматоха“ от Йордан Радичков; Номинации АСКЕЕР’23: за сценография на спектакъла „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, режисьор Елена Панайотова на сценографа Николина Костова-Богданова; Номинация за музика на спектакъла „М.М.Е.Кой пръв започна“ от Деян Дуковски, реж.Николай Йорданов на композитора Давид Кокончев.

24 май 2023г. Драматичен театър „Гео Милев“ бе отличен с Колективна награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за значимо присъствие в културния живот на Стара Загора и престижни номинации и награди за национални театрални отличия през настоящия творческия сезон.

Свидетели сме на различни иновативни атрактивни събития, на присъствието Ви на различни места, с различни програми..?

В края на месец април започна изпълнението на първия модул „ Зад сцената“ по Образователна програма „Театър за всички. Шекспир за всички“. Програмата е в партньорство с Център за подкрепа за личностно развитие-Стара Загора и НУМСИ “Христина Морфова“ и е със съдействието на Национален фонд култура. В поредица от 5 дни имаше организирани серия от учебни работилници с практическа насоченост, разкриващи дейността на отделните служби-звук, осветление, ателиета, маркетинг, реклама в театъра. В началото на месец юни проведохме втория модул – „Първа среща с Шекспировия стих“ от Образователна програма „Театър за всички. Шекспир за всички“; През месец ноември участвахме в различни инициативи в Нощта на театрите- „Театърът лекува“-Актьори от театъра гостуваха на малките пациенти от Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ с откъс от представлението „Пинокио“ и „Суматоха в автобуса“-откъс от спектакъла „Суматоха“ изненада пътниците в автобус №36

Развихме партньорски взаимоотношения с отделите „Образование“ и „Туризъм“ на Община Стара Загора. Освен това проведохме конкурс и изложба по случай Международния ден на театъра; В инициативата „Театър в движение“-актьори четоха стихове в градския транспорт; Подредихме изложба „Сцени от миналото“;

С интерес се посрещат „разходките“ в театъра-на сцената, зад кулисите, в гримьорните, за най-младата ни публика; През юни открихме Театър в Зоопарка-„Запознай се с „Ние, врабчетата“ на ДТ „Гео Милев“. Имаме още много идеи, но те ще се осъществят, когато се завърнем у дома си. Срокът за приключване на основния ремонт е в средата на 2025 г., но фирмата обещава това да стане до края на 2024 г.

Какво ще предложите на меломаните през Новата 2024 г.?

В момента работим активно върху копродукция с Държавна опера Стара Загора „Красива птичка с цвят зелен“ от Карло Гоци. Това е проект, който от три години се опитвам да реализирам. Най-напред трябваше да уговоря режисьорката Анастасия Събева. Благодаря на директора на операта Огнян Драганов, който прие предизвикателството. Премиерните дати са 1-ви и 2-ри февруари 2024 г. Освен почти целия ни актьорски състав ще участват солисти, хор, оркестър и балет от Старозагорската опера. Очакваме да се получи мащабен спектакъл. Асен Аврамов пише специална музика. Искам да подчертая, че това е преди всичко театрален спектакъл, който ще представяме на сцената на операта.

Следващото заглавие, което ще постави Дамян Тенев е „Добрият човек от Сечуан“ от Бертол Брехт. Обсъждаме с Юри Дачев да направим „Дон Кихот“, а с Орлин Дяков, който е и драматург и режисьор – неговата българска драма „Масло от кипарис“.

Госпожо Тодорова, в навечерието на Новата 2024 г. какви са пожеланията Ви към трупата на театъра и към Вашата вярна публика?

Благодаря на колегите за отдадеността им към каузата – театър. Пожелавам им преди всичко здраве и много заслужени аплодисменти. Нека имат търпение и вяра в собствените сили и възможности. С общи усилия да спечелим младата публика и така да бъдем полезни на общността.

На публиката ни поклон до земи, защото без нея нашето изкуство е безполезно.

Желая на всички топлината, светлината, любовта, творчеството и благоденствието да ви съпровождат през цялата 2024г.

Честита и благословена да е Нова година!

Росица Ранчева