Обявиха чуждестранните филми, които ще се борят за „Оскар“

Българският „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев не успя да се класира.

Френският „Страсти в кухнята“, датският „Обетована земя“, италианският „Аз, капитан“ и британският „Зоната на интерес“ са сред чуждестранните заглавия, които ще се борят за „Оскар“ в категорията за международен филм.

Американската филмова академия обяви късия списък в първите няколко категории, съобщавайки списък с 15-те филма, които продължават в надпреварата за официална номинация.

В категорията за чуждестранен филм ще се борят още филмови предложения от Армения, Бутан, Финландия, Германия, Исландия, Япония, Мексико, Тунис, Украйна, Мароко и Испания. Своите предложения са подали общо 88 държави и региони. За номинациите в късия списък са гласували всички членове на Академията, независимо от сферата, в която специализират. Официалният списък с номинации ще биде определен от всички членове, като задължително условие е те да са гледали 15-те изброени заглавия.

Заедно с първите номинации за международен филм, от Академията обявиха и първите класирани с шанс да продължават напред в няколко други категории като грим и прически, саундтрак, оригинална песен, анимационен и игрален късометражен филм, визуални ефекти и звуков мишунг.

Най-голям брой споменавания в тези категории е събрал „Барби“ на Грета Геруиг с цели три предложения за оригинална песен. Изненадващо е, че филмът няма да се бори за статуетка в „Грим и прически“.

Интересна ще бъде надпреварата за номинации и при късометражните игрални филми, където присъстват силни претенденти като „Невероятната история на Хенри Шугр“ на Уес Андерсьн и гей уестърна „Странен начин на живот“ на Педро Алмодовар. Интересна ще бъде надпреварата за номинации и при късометражните игрални филми, като присъстват силни претенденти като „Невероятната история на Хенри Шугьр“ на Уес Андерсън и гей уестърна „Странен начин на живот“ на Педро Алмодовар.

При визуалните ефекти в надпреварата продьлжават 10 филма, като от тях финално ще бъдат номинирани пет. До момента в списъка фигурират „Наполеон“ на Ридли Скот“, „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, „Пазителите на галактиката“ и последните части от доказани франчайзи като „Индиана Джоунс“. „Мисията невъзможна“ и „Спайдьрмен“. Гласуването по късия списък ще се проведе в седмицата между 11 и 16 януари.

При визуалните ефекти в надпреварата продлжават 10 филма, като от тях финално ще бъдат номинирани пет. До момента в списъка фигурират „Наполеон“ на Ридли Скот, „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, „Пазителите на галактиката 3″ и последните части от доказани франчайзи като „Индиана Джоунс“, „Мисията невъзможна“ и „Спайдьмен“.

Официалните номинации, когато ще бъдат обявени и всички останали категории бъдат съобщени на 23 януари 2024 г.