Акварелите на Марио Жеков представя Художествена галерия-Стара Загора

На 20 декември  2023 г.,  в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, се откри изложба, посветена на 125-та годишнина от рождението на Марио Жеков. В експозицията са представени 42 акварелни творби и гвашове, по-голяма част от тях за непознати за публиката.

Изложбата включва образци от почти всички периоди на твореца. Произведенията са подбрани предимно от частни колекции и от фонда на Галерията.

На откриването директорът на Художествената галерия  – изкуствоведът д-р Катя  Тинева – Гюрковска приветства всички дошли и побърза да даде думата на проф.Марин Добрев – най-големият познавач на творчеството на Марио Жеков, негов изследовател от над 40 години. Записахме всяка дума на речовития професор, който за пореден път слушахме с внимание и повишен интерес:

„Отбелязваме тази годишнина с нещо, което е много интимно, което той носи със себе си. Независимо къде пътува, Марио Жеков държи в себе си онези акварели, които са му много скъпи.

Преди 5 години тук направихме изложба с над 120 произведения, така че старозагорската публика е много в течение с онова, какво се случва в различните периоди на художника. Тази изложба е доста по-различна. Опитахме се да маркираме това негово пътуване с водните техники между най-ранните му работи и последните години, преди да почине.

През 1920-21 Марио Жеков тръгва с идея да се качи на кораб за Франция, но в Истанбул трябва да рисува малки творби, за да събира пари за кораба. Първата среща на Марио Жеков с морето, със светлината, с изгряващото бяло и отраженията върху водата са именно в Истанбул. Той има едно много метафорично за мен пътуване от Истанбул до Марсилия, където от палубата на кораба в продължение на дни той непрекъснато рисува акварели.

За него обаче голямата магия е Париж – не толкова училището, което той посещава, а света на импресионистите и постимпресионистите. В Париж, за да може да се издържа, той подписва договор с една от най-големите по онова време рекламни компании. Оттам са учудени, че този художник вместо да си стои в Париж, взема всички поръчки за Ница. Мисля, че отговорът ви е ясен – там е слънцето, там е морето, там са бреговете, там е магията. Ница, Сен Тропе, Монте Карло – непрекъснато- между едни острови и други . Работи основно акварел – вода върху вода .

Тази изложба ни е в помощ и за онова, което наричаме „пътят към картината”. Затова сложихме акварел от Париж до същата картина с маслени бои. В акварелите Марио Жеков  маркира не толкова образа или ситуацията, колкото емоцията. Гледайки тази изложба, ще разберете, кога се е радвал на природата, кога е тъгувал, кога е имал някакви спомени за нещо.

В по-късните години – 30-тте, той ходи до Ривиерата и прави акварели и това е неговата поезия. Онова, което носят те със себе си, е радостта от живота.

След една негова изложба през 1941 г. Балабанов го кани да направят пътеводител „По Дунава под българско знаме”. Марио Жеков пише на приятел „Това е радост за душата ми. Толкова пъти съм мечтал да пътувам по тази голяма, бавна река!”. Дават му разрешително да пътува с фериботи, с баржи, с най-различни кораби, дори с малки лодки от Видин до Тутракан и той създава основно акварели. По-късно  прави и един цикъл пейзажи от България с онази ефирност, с която създава пейзажите от морето.

А онзи период, толкова драматичен за много творци 1944-47 г.!Единственото, което му тежи е, че не може да пътува в чужбина. С основаването на „Балкантурист” той е в рекламната кампания. В изложбата преди 5 години имаше негови плакати от този период – типично френски плакат. Прави календари, пред които няма как да не изпаднеш в умиление. Потъваш в един свят, в който се учиш, че изкуството завладява, а не снимката….”

Изложбата с акварелите на Марио Жеков е разкошният „подарък”, който Художествена галерия-Стара Загора прави на града преди Коледните и Новогодишни празници. В акварелите има толкова много светлина, нежност и поезия, че  те зареждат очите и сърцето за дни напред. Размечтават за морето, за пътешествия, за светове, в които има топлина и уют.

Непременно я посетете!

Уляна Кьосева