Първокласници от СУ „Васил Левски“ участваха в спасяването на Дядо Коледа

Учениците от 1 “б” клас на СУ “Васил Левски” – Стара Загора се впуснаха в спасителна мисия. Коледата се очертаваше да е провалена и децата по света да останат без подаръци. Участниците в клуб “Приказна математика” се заеха с това предизвикателство на 20.12.2023 г. в STEAM урока “Спасяването на Дядо Коледа”. Той беше проведен от ръководителя им Катя Динева. Гости на занятието бяха Лина Борисова – директор на училището, Стела Крачолова и Сияна Райкова – заместник-директори, учители и родители.

Учениците бяха въвлечени в историята на самотен магьосник, който не успял да понесе коледното настроение на обикновените хора. Тъй като имал силата да променя сезоните, заменил зимата с лятото и в Лапландия настанала нечувана горещина. Чрез интерактивна игра в LearningApps, малките елфи трябваше да подберат подходящи дрехи за всеки сезон и да преброят от колко букви се съдържа названието на всяко облекло.

Но това не реши проблемите на Дядо Коледа, тъй като без сняг няма как да потегли с шейната. Чрез магията на числата, първокласниците успяха да направят така, че снежинки да завалят от небето. Дядо Коледа и неговите елфи обаче изостават с направата на подаръците. Следващата интерактивна игра в Genial, в която учениците решаваха задачи, определяха вида на геометрични фигури, пресмятаха колко сладки е изял Дядо Коледа, напълни шейната с подаръци. Добрият старец не забрави и магьосника, който направи тази огромна бъркотия. Приготви и за него подаръци, защото на Коледа никой не трябва да бъде самотен, трябва да подаваме ръка на всеки и да бъдем добри.

Оказа се, че неговата елха не е украсена и отново първолаците трябваше да спасяват положението. Отправиха се на математическа коледна мисия и спечелиха всичко необходимо, за да блесне коледното дърво. За да покажат на магьосника, че мислят за него с добри чувства, учениците изработиха коледни картички само от геометрични фигури, които получаваха в пликове след всяко завършено предизвикателство.

В очакване и самият старец да пристигне, децата решиха да му попеят, като преди това изработиха своите коледни маракаси. Поради натовареността на Дядо Коледа в навечерието на празника, той не успя да дойде лично, но изпрати послание на децата, които го изгледаха с грейнали очи. Урокът завърши с вкусна коледна питка, специално приготвена от баба Коледка, която беше сложила късметче за всяко дете и паричка.

Доволни и щастливи от добрините, които сътвориха в този урок, първокласниците с нетърпение ще очакват и своите подаръци в коледната нощ. Весели празници на всички!

Катя Динева