Коледна изложба-базар откриха старозагорски художници

На 19 декември 2023 г. в култовата изложбена зала „Лубор Байер“,художници от Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора откриха традиционната Коледна изложба. В нея 37 автори представят 78 творби – живопис, графика, скулптура, керамика. Това е симфония от цветове, сюжети, стилове, естетика, много настроение и красота. Има много натюрморти, пейзажи, пластики.

Валентин Дончевски се представя с три малки по размер картини, но с интересна нова техника. Иван Абаджиев отново е в света на космичното и трансцеденталното. Непретенциозни, но много симпатични са пейзажите на Иван Димитров. Милен Иванов и Павел Михов ни разкриват „Митичната река“, „Обител“ и „Сказание и легенди“. Райчо Чакъров все повече величае женската красота – „Скарлет“, „Дами“, „Господи“. Прекрасни са „Семейство“, „Нар“, и „Трите стълби“ на Росица Попчева. Не могат да се сбъркат платната на Светлин Стоев – „Пришествие край Ганг“, „Сеизмична ротация“ и „Равноденствие“. Много елегантна е пластиката „Уединение“ на Стефан Димитров. Изключително красиви и фини са керамичните чинии на Таня Шивачева. А Тодор Ковачев сякаш е във възрастта на любовта с неговите изящни акварели „Синьо“, „Лира ІІ“ и „Розов етюд“.

Пред Коледните и новогодишните празници какъв по-добър подарък от една картина. При това цените започват от 25 лв., 50 лв., 80 лв. 100 лв., 200 лв. и т.н. Най-скъпите са по 3000 лв. Цената на всяка творба може да бъде потвърдена при уредника на залата или с автора.

Избраното произведение на изкуството може да бъде закупено директно или капарирано след разговор с уредника в залата или с автора. Капарото е в размер на 20% от цената на творбата. Капаро, непотърсено и недоплатено до определената цена в рамките на месец след закриване на изложбата, остава за целите на изложбената зала и не се възстановява. Капарирана или закупена директно творба може да се вземе само след закриване на изложбата – 23 януари 2024 г.

В началото на събитието, на което присъстваха много художници и почитатели на изобразителното изкуство децата от Вокална студия „Искрици“ с ръководител Искра Карнолска изпяха няколко красиви коледни песни на Маргарита Шоселова и пожелаха на присъстващите весели Рождественски и новогодишни празници.

Росица Ранчева