Близнак на българския спътник в Космоса ще можем да видим в Стара Загора

Той ще бъде изложен в парк „Артилерийски“ в специален монумент

Десет дни преди края на 2023 г. времето за равносметка вече е заредено на дивана. А една от големите теми – Стара Загора и зеленият преход ще търси отговори и през следващата година. Наред с обещаващите новини за белгийска компания, с намерение да инвестира милиард в производството на батерии  в региона, предпочитан за развитие сектор, при това с огромен потенциал, е и туризмът. А интересното е, че като Център на Вселената, тъкмо в Стара Загора могат да си дадат среща древната ни история с постиженията на в съвременността, а защо не и вбъдеще.

Чували ли сте за „Интеркосмос България – 1300“?  Преди 40 години страната ни изстрелва в орбита свой спътник. В огромното цилиндрично тяло, което тежи около половин тон, били монтирани 11 български научни уреда, голяма част от които са направени в старозагорски фирми.

Наред с космическия апарат, тогава държавата решила да се подсигури в случай, че нещо се обърка, разказва  инж. Славин Янакиев, член на „Граждански клуб „Липа““ и мениджър на голяма фирма в областта на машиностроенето в Стара Загора. Затова и били произведени още няколко спътника, близнаци на изстреляния в орбита, апарат. Един от тези спътници ще може да бъде видян и разгледан отблизо от старозагорци и гостите на града, благодарение на проекта на „Граждански клуб „Липа““

В парк „Артилерийски“ в Стара Загора вече са излети основите на монумента.

А във вторник тази седмица на площадката кипеше активен труд.

ГК ЛИПА