Проф. д-р Ани Златева е новия декан на Педагогическия факултет при Тракийски университет

На 19 декември 2023 г. Общото събрание на Педагогическия факултет при Тракийски университет Стара Загора избра за нов декан проф. д-р Ани Златева.

Проф. д-р Ани Златева е родена в Хасково. Средно образование завършва в Художествената гимназия за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а висше във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“- специалности „Педагогика на изобразителните изкуства“ и „Скулптура“. Докторантурата й е на тема „Методика на обучението по изобразителни изкуства“, а доцентурата – „За пространството в детската рисунка“, защитени в Тракийски университет. Докторската й дисертация е на тема „Стериотипните изображения в рисунките на децата“ . Над 22 години е преподавател по изобразителни изкуства в Педагогическия факултет. Автор е на над 80 научни статии и на монографиите „Как да разчитаме детските рисунки“ и „Арт терапия“.

По нейна идея и с прякото й участие към Педагогическия факултет се създаде новата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“, която е единствена в страната и вече с много голям авторитет.

През 2023 г. защити професура в Тракийски университет.

От началото на 2020 г. до 2023 г. е главен секретар на Тракийски университет.

През 2020 г. е обявена за „Будител на Стара Загора“.

Като изявен скулптор проф. Златева има участия в редица изложби в региона, страната и чужбина. Заедно със съпруга си Георги Златев са сред най-предпочитаните в Европа майстори на гигантските пясъчни фигурални композиции. Има две пораснали дъщери.

Проф. д-р Ани Златева е диалогичен човек, екипен „играч“, широко скроен специалист и харизматична личност.

На добър час! Много успехи, здраве и щастие

от Долап.бг