Търсят се 100 000 души, които вярват в българското образование

“С това дете изобщо не си струва да се занимавате, тя е бавно развиваща се.” С тези думи директор на столично училище посочва на новата учителка в екипа си момиче, което стои на последния ред в класната стая. Противно на заръката на ръководителя си учителката – Станимира, обръща специално внимание на детето. Скоро разбира, че причината момичето да не се справя с материала всъщност е, че… има проблеми със зрението, а социално слабото ѝ семейство не може да си позволи да я заведе на лекар и да ѝ купи очила. Само след няколко седмици детето, набедено за “бавно развиващо се” и в риск скоро да отпадне от образователната система, започва да наваксва в училище – благодарение на учителката си и новите си очила.

Примерът е от първите години от работата на фондация “Заедно в час”, чиято кауза е всяко дете в България да получи качествено образование – независимо от средата, в която е родено, училището, в което учи, и финансовите възможности на семейството му.

Преди две седмици отново си припомнихме, че България е една от държавите с най-големи образователни неравенства в света. PISA2022 показа, че българското училище не се справя със задачата си да компенсира недостатъците на средата, в която са родени учениците. Високо ниво на образование получават основно тези деца, чиито родители имат възможност да инвестират – пари и лично време, в образованието им.

Освен че не дава равен шанс на учениците, образователната система не ги и подготвя за живот и работа в 21 век. Повече от половината от българските деветокласници не притежават ключови умения като аналитично мислене, правене на взаимовръзки, разчитане на графики.

Българските училища имат нужда от много подкрепа в мисията си да дадат на учениците уменията, знанията и нагласите, от които имат нужда, за да реализират пълния си потенциал. Затова от следващата година фондация “Заедно в час” ще увеличи значително броя на училищата в програма “Училища за пример” (от 24 на 40). Двегодишната програма е насочена към повишаване на благополучието и образователните постижения на учениците и е изцяло безплатна за училищата. Фондацията търси финансиране, за да продължи да увеличава броя на директорите и учителите, които преминават през надграждащи обучения за полезни и ефективно управленски и педагогически практики .

Станимира – младата учителка от историята в началото на текста, е един от многото хора, които вярват в българското образование. Тази Коледа “Заедно в час” търси още 100 000 души, които споделят вярата ѝ. Ако 100 000 души дарят само един лев, още следващата година ще подкрепим 5 нови училища и 3000 ученици.

Всеки, който иска да бъде от тези 100 000 души и да подкрепи кампанията, може да изпрати SMS с текст DMS PRIMER на 17 777.

Моника Георгиева

ръководител „Маркетинг и комуникации“