Единствено в света, в Змейово се прави наложен пелин

Академик Васил Герлимов взе наградата за най-добър майстор на пелин

Мразовитият 16 съботен ден на декември 2023 г. не попречи на стотици почитатели на горчиво-сладкия елексир да му се насладят отново и отново и да станат част от 15-ия Празник на пелина в старозагорското село Змейово. Както винаги и тази година по стар български обичай всички гости бяха посрещнати с хляб, сол и бакър с вино. Организаторите обявиха, че за почерпка за добре дошли и за здраве са отишли не по-малко от 150 литра. Отделно от това, всеки змейовец, извадил бурета с пелин, най-напред черпеше за дегустация, а после…кой колкото поеме.

Новото тази година беше, че всичките събития бяха изнесени изцяло на площада.

Аз съм изключително горда, че празникът ни се разраства, става все по-мащабен и многолюден, -сподели за Долап.бг Емилия Ганева – председател на местното читалище, един от главните организатори и вдъхновители на събитието.- Българинът разбира от хубавото и затова от зялата страна се стекоха туристи, млади хора, приятели от години на Змейово и на празника. Факт е, че само в Змейово, единствено в света се прави нашият наложен пелин. Подготовката започваме от ранна пролет до късна есен, докато не отворим първите гости за Никулден. Събираме билки, които отиват на най-хубавото вино. Например в едно бури слагам до 20 китки пелин. След това се налагат, т.е. редят едно върху друго различните сезонни плодове, които си пускат аромата, вкуса и цвета. Има и още няколко тънкости, но те се пазят в дълбока тайна и се предават само от поколение на поколение в рода.

Радостното тази година беше и това, че много млади хора се впуснаха да правят пелин, дори да се състезават и да имат самочувствие“.

На 13 автентични кътове се пробваше и продаваше пелин. И както си му е редът, всеки си хвали стоката. Търговският нюх завладява майсторите и те са превърнали кътовете в уютни места, покрити със шарени черги, провиснали китки и билки, плодове и пр. И да видите що е любезност и внимание – търпеливо обясняват за всичко, което гостите попитат, казват донякъде рецептата, канат догодина отново да дойдат…На друга страна бяха подходящите мезета. На трето се вихреше търговия.

Тържеството откри председателят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова. След гостите бяха много общински съветници, народни представители, от общинската и областната администрации.

В концертната програма участваха няколко квалитетни фолклорни ансамбли – „Гайдоница“ от село Подем, община Долна Митрополия, област Плевен, старозагорските ансамбли „Загоре“, „Нашенци“, Общински танцов състав, приятелите ни от Нова Загора и Раднево и др.

В състезанието за най-добър пелин участваха напълно анонимно 18 претенденти с 30 проби. Журито беше с председател Иван Начев – стар, дългогодишен майстор, Никола Пеев и адвокат Искрен Пачаманов.

Състезанието беше в категории за цвят, бистрота и аромат.

За поредна година за цялостно представяне, т.е. най-добър пелин, призът грабна академик Васил Герлимов. В отделните раздели бяха раздадени първа, втора и трета награда. Журито реши да даде и допълнителна награда за жени участници. Читалището също даде своя награда.

С много настроение и мерак, хора ,пушкала и наздравици Змейово посрещна подобаващо стотиците си гости.

Росица Ранчева