„Чинията“ на Бузлуджапопадна в любопитна класация на британската медия „Гардиън“

Комунистическият монумент Бузлуджа попадна в любопитна класация на „Гардиън“. Английското издание изброи 6 внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалече, докато се пътуват с кола, влак или кораб.

Ето какво пише „Гардиън“:

„Невъзпят и неясен, този „щаб“ на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула – символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите“.

Той стои като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи.

Не толкова отдавна авантюристично настроените пътешественици можеха да се качат вътре и да видят огромните мозайки, изградени от 35 тона кобалтово стъкло – Карл Маркс се взираше във вас като някоя Озимандий.

Сега те се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са Замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, Пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.