Стара Загора отново ще се любува на звездното небе под купола на Планетариума

Датата 14 декември 2023 г. ще остане паметна в най-новата история на Стара Загора.

29 години след пълното опожаряване, Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ отново има Планетариум, заедно с това и новосъздаден кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“. Реализираната кауза е факт благодарение на  вложени амбиции, труд, творчество, всеотдайност и много, много  усилия.

През 2020 г. и 2021 г. по Национална програма на Министерството на образованието и науката „Предоставяне на съвременни условия за работа на деца и ученици в Центровете за подкрепа на личностното развитие“ са отпуснати средства в размер на 150 000 лева за закупуване на дигитален проектор и 270 000 лв за закупуване на купол за планетариум. Кметът Живко Тодоров приема възстановяването на Планетариума за своя лична кауза и през 2021 г. организира дарителска кампания за своя рожден ден, като тогава събира сумата от над 32 000 лева. Така с обши сили Планетариумът в Стара Загора вече е факт.

Официалното откриване на голямото събитие започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и осем свещеници от храмовете в престолния му град.

Празникът уважиха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, неговите заместници и секретарят на общината, Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа областният управител на област Стара Загора Ива Радева, председателят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова, общински съветници и представители на общинска администрация, проф. Георги Желев – директор на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Иванка Сотирова -обществен посредник на община Стара Загора,Станимир Минчев -президент на Лайънс клуб, Олег Стоилов- председател на Търговско- промишлена палата, директори на училища и Център за подкрепа на личностно развитие, представители на фирмата -изпълнител на строежа на Планетариума, представители на фирми и неправителствени организации, подпомогнали изпълнението на проекта, щастливи дългогодишни и настоящи възпитаници на обсерваторията.

„За мен е огромна чест да присъствам на откриването на Планетариума и да участваме активно в неговото възстановяване, – каза в приветственото си слово градоначалникът. Искам да благодаря специално на един човек – доц. д-р Алексей Стоев, който изтърпя 29 години, за да дочака откриването на възстановения Планетариум. Той е изключителен човек, през който са минали не един и двама млади хора.

Целта на този Планетариум е да дава познание, да насърчава науката, развойната дейност – това, което ние искаме като община, което иска и министерството. Затова специално благодаря на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Благодаря й, че е толкова активна и помага толкова много на Стара Загора. Предстоят важни трансформации на региона и в този смисъл разчитаме на министерството да подкрепи Стара Загора в това.  Разчитаме много инвеститори да дойдат в нашия град, за което ще работим заедно и активно. Ще подкрепим всички Ваши инициативи, които са в това, младите хора да се развиват, да напредват с математиката, изкуствения интелект и иновациите, които новото време дава. Ключовата дума днес е, че сме заедно хора от различни политически групи, с различни разбирания, но важното е, че заедно градим и правим нещо хубаво за поколенията. Благодаря! Успех на всички и заедно да вървим напред“, каза още кметът.

За мене този ден е изключителен и смятам -исторически, защото възраждаме духа на въображението и насърчаваме развитието на творческото мислене и стремежа на хората да покоряват света чрез човешкия интелект и човешкото развитие – каза в приветствието си министър Стойчева.- Министерството на иновациите и растежа в своите отговорности и политики, отговаря и за космическите технологии и политиката за развитие на Космоса. За нас е безкрайно удоволствие да видим готови изключителни примери. Затова благодаря на директора доц. д-р Алексей Стоев затова, че е успял да съхрани този дух и да утвърди продължаването на традицията, която България има в сферата на космическите технологии.

„Едно от първите наши действия е да засилим участието на България в европейски мащаб като коопериращ член на Европейската космическа агенция, така че с действията на нашия кабинeт и Министерството на иновациите и растежа, ние официално, отново се включихме активно на европейско ниво в тези политики и действия. За последните години България е участвала в доста проекти на Европейската космическа агенция, както и на Европейското космическо пространство. Имаме финансирани 44 проекта, от участвали 127, на стойност над 8 милиона евро . Това е показател за факта, че има голям интерес на индустрията, на бизнеса, на хората в България да участват в това съревнование, да покоряват света с нови научни постижения“, – каза министърът

По думите й подписването на споразумение между България и НАСА е още едно значимо постижение, което тепърва ще се реализира и надгражда. България е 32-та държава, която се включва в споразумението „Артемида“, което ни поставя сред страните, които са новатори в космическите технологии. Министър Стойкова обеща пълна подкрепа на всички иновации в Стара Загора. По думите й общината и министерството работят заедно за развиване на първата водородната долина в България, която ще започне от Стара Загора и която е част от осемте водородни долини в Европа.

Изключително развълнуван директорът на обсерваторията Алексей Стоев благодари поименно на всички, които са допринесли за възстановяване на Планетариума и отговори на приветствията и благопожеланията:

Намираме се в сградата на първата астрономическа обсерватория в България от тип народна , т.е. за хората. Подобно на тази обсерватория в България са възникнали още 10. Това са средищата, където човек си дава среща с необятната вселена. Независимо от възрастта, тук винаги всеки ще се възхити на Божията промисъл в света на нашата слънчева система, на нашата галактика и вселена, в която сме една прашинка. Надявам се всички ще се любюваме на звездното небе под купола на Планетариума – и днес, и за в бъдеще и за следващите поколения. Ще продължаваме да сме стожер на научното знание, сега още повече с Планетариума“. Той благодари поименно на всички допринесли за възстановяване на Планетариума и специално на д-р Пламен Яковлиев, по чието предложение се провеждат кампаниите, защитават се проекти, набират се средства и пр.

С изпълнение на „космическата песен на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин“  гласовитата Мирела Дюлгерова от Детско-юношеския народен хор „Жарава“ с ръководител Даниела Дюлгерова ни пренесе в света на космоса.

Трикольорната лента срязаха кметът, министърът, областният управител и директорът на обсерваторията.

Първите 20 души посетители в залата на Планетариума изслушаха първата лекция за звездното небе и галактиките. Показан беше и филм за създаването на планетата Луна. Според доц. Стоев възможностите за наука и знания са необятни. Доставката на модерно оборудване позволява нов подход при организиране и представяне на актуална научна информация в областта на астрономията, астрофизиката, космическите изследвания и космонавтиката. Звездният проектор и купол за звездни проекции  ще бъдат особено полезни при обучението по астрономия и природни науки в училищата в града и региона. Това позволява учениците да бъдат запознати освен с максимално добре илюстрирани знания в класическата астрономия, така и за резултатите от  работата на съвременната наблюдателна техника, базирана на земята и с околоземното космическо пространство. Към това ще бъдат добавени и съвременните интерактивни възможности на компютаризираните аудио и видео системи на Планетариума. Освен това звездният проектор за Планетариума е прекрасно виртуално допълнение към телескопите  за наблюдателната тераса и музейната сбирка на Астрономическата обсерватория  с астрономически и космически апарати от близкото минало и технологично настояще.

След прожекцията Алексей Стоев сподели с присъстващите официални лица дългогодишната идея на общинското ръководство в лицето на кмета Живко Тодоров и на зам. кмета (преди време) Иванка Сотирова създаването на музей на космоса на върха на Аязмото, за което всички възможности са налице. Необходимо е само финансиране. Такъв музей засега няма в България.

Официално беше открит и компютърния кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“. Там вече имаше ученици, които „участваха“ в първите космически пътешествия.

Росица Ранчева