В най-старото старозагорско читалище Дядо Коледа си откри работилничка

Как създадохме работилничката на Дядо Коледа

Топлата есен ни подведе и ние все така лежерно живеехме в лятото докато един ден не заваля дъжд и ни подсказа, че е време да погледнем в календара….

  • Аааа, я гледай ти! Та то е вече есен и наближават едни хубави празници! А друг се обади:

  • А бе, остави празниците пак идва Нова година и старата се изтърколи мноого бързо!

  • А ние още не сме започнали да се готвим сериозно за празника…Дали и нашето читалище да не си спретне една елха, я гледай какви големи елхи има пред сградата.

Речено-сторено – още същия ден свикахме дружината. Една малка бригада започна да събира помощни кашони, госпожите от дамски клуб „Райна Княгиня “ обявиха на всички ония сръчните, дето по цял ден ръкоделстват, да се включат със свои произведения. към групата пък любителките на планината започнаха да събират шишарки, семена и други красоти от гората. И така в читалище „св. Климент Охридски 1858“ цял месец усилено работеха сръчни джуджета в работилничката на Дядо Коледа и подготвиха коледната украса за приказния кедър.

В работилницата взеха участие сръчковците от Професионална гимназия за компютърни науки и математически анализи „проф. Минко Балкански“ – Антоанета, Цветелина Бонева, Василена, Елена, Сияна, Симона, Цветелина Ангелова, водени от преподавателката им Донка Добрева; От ДИПКУ ни се притекоха на помощ Диана и Нинка; От читалището – Снежина – майстор-счетоводител, Пламенка – главен гардеробиер и костюмограф, Гинка – културно-масовик и организатор, но основен дизайнер на украсата беше Милена Василева – художник, ръководител на ШИИ „Зографче“. Опаковани и декорирани бяха десетки кутии – малки и големи, кашони, топки, лъскави балони, декоративни бонбони и т.н.

КАК СЕ СЛУЧИ ПРАЗНИКЪТ КРАЙ ЕЛХАТА

За да се превърне огромният кедър в голяма приказна коледна елха на квартала имахме нужда от помощ – техническа, приятелска и човешка. Тук срещнахме един голям приятел на читалището – управителят на фирма НЕПЕДОНИ – г-н Петьо Петков, който безвъзмездно ни изпрати вишка!!! Едва ли сте получавали по-хубав подарък от приятелски протегнатата ръка в труден момент!? Едва ли сте се чувствали по-горди от приятелство, което е засвидетелствано безвъзмездно в критичен момент!°Ето за това приятелство и за тази помощ сме безкрайно благодарни и признателни!

Безценно е да имаш приятел като Петьо Петков! Той ни поднесе не само техническата помощ за празника и украсата на елхата, той ни направи най-красивият коледен подарък – своето приятелство!

Вече оборудвани с вишката пред кедъра можеше да започне празникът, в който участваха още отбрани оркестранти на града и околията от битов оркестър „Зорница“ – Георги, Цветан, Марко, Тройчо, Пейо, Евгени….Евгени е главен майстор на вишката и декоратор-изпълнител на коледната елха!

И така групата на оркестъра подава украсата под диригентството на Милена Василева, а Евгени, качен горе на вишката, поема и поставя украсата на уреченото от нея място!

През това време от НУ „Димитър Благоев“ пристигнаха на помощ двата първи класа и докато се представяха дотича запъхтян Дядо Коледа, който си пуснал еленчетата да попасат по нашите градинки, че тук нямало сняг и да си зобнат зелена тревица, но ги загубил и обезумял викаше с пълно гърло

– ДАШЪР, ДЕНСЪР, ПРЕНСЪР, ВИКСЕН, КУПИДОН, КОМЕТА, ДОНЪР, БЛИТЦЕН, РУДОЛФ! И докато отдъхваше помоли децата да изпълнят любимата песен под елхата. След това си направиха снимка за спомен с него и помахаха на г-н. Евгени, който високо на вишката поставяше техния подарък.

Дядо Коледа продължи да си търси елените, а децата от първите класове си тръгнаха. Към читалището заприиждаха децата от вторите класове от училище „Д. Благоев“ …И те се срещнаха с Дядо Коледа и с него повикаха елените, но не ги намериха, но затова пък попяха под елхата, помахаха на г-н Евгени на вишката, докато той поставяше тяхната декорация на елхата…След тях дойдоха третите и после и четвъртите класове, да се включат в украсата на елхата, да си направят снимка за спомен с Дядо Коледа…Под елхата беше шумно, весело, празнично. Децата пееха и от сърце искаха да помогнат на дядо Коледа да си намери еленчетата…В края на празника дойдоха децата от Детска градина „Светулка“. И те поставиха с песен своята декорация на елхата, помахаха на г-н Евгени на вишката, снимаха се с любимия Дядо Коледа и развълнувани си тръгнаха, обещавайки му да му напишат писмо на адрес – ЛАПЛАНДИЯ ЗА ДЯДО КОЛЕДА. И да бъдат още по-добри. На сцената застанаха децата от Детска вокална студия „ИСКРИЦИ“, водени от Искра Карнолска.

Вече притъмня, краткият декемврийски ден беше към края си. Планината от декорации бяха поставени на огромния кедър и се изгубиха в разкошната му корона…За догодина трябва да направим още толкова, за да е още по-пищна елхата…Под тях повяваха гирляндите и отправяха благослов към старозагорци, към малки и големи за добро, за мир, за любов, за мъдрост, обич, вяра, надежда, свобода, милосърдие, любознание и за всичките хубави неща, с които да украсим елхата в душата си.

Гинка Михайлова – участник и организатор на приключението