Откриват обновения Планетариум и кабинет по „Космически пътешествия в пространството и времето“ в Стара Загора

На 14 декември 2023 г., от 11.00 часа Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, ще открият официално в сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ обновения след дългогодишен ремонт Планетариум с дигитален звезден проектор и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“.

Първата в България извънстолична астрономическа обсерватория е открита на 26 февруари 1961 г. Три месеца след това, на 26 май 1961 г., при посещението си в Стара Загора първият космонавт Юрий Гагарин дава съгласието си обсерваторията да носи неговото име.

На 4 октомври 1978 г. обсерваторията се сдобива с планетариум. На 24 юни 1994 г. при пожар изгаря цялото оборудване на обсерваторията. През 2019 г. д-р Пламен Яковлиев, дългогодишен член на клуб „ГЕМА“ предлага на „Лайнс клуб“ Стара Загора организиране на дарителски кампании за събиране на средства за нов планетариум. През 2021 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров превърна рождения си ден в благотворително събитие, посветено на новия планетариум. Над 80 000 лева са събрани от дарения на стотици старозагорци и местни фирми.

Започва разработване и защитаване на различни проекти, от които се събират над 500 000лв. Обявяват се поръчки. Водеща американска фирма „Спиц“ доставя куполът, който е високотехнологично съоръжение. Неговата характеристика дава възможност да се прожектира светът около нас – звездното небе, дълбокият космос, галактиката „Млечен път“ , нещата които показват космическите телескопи и др.

Планетариумът също е високотехнологично съоръжение, – последен модел на американската фирма – производител. Той е най-високотехнологичното средство за популяризиране на науката. По проект е изграден и Компютърен кабинет за виртуална реалност за космически пътешествия в пространството и времето. По този начин Старозагорската астрономическа обсерватория ще превръща в център за популяризиране на точните науки – физика, астрофизика и др.

Долап.бг