Моцарт – детето чудо

ЗНАЕТЕ ЛИ ТОВА…

Всеки знае, че Волфганг Амадеус Моцарт е бил талантливо дете и е „направил“ немалко добрини в живота си. Не е възможно да се опишат всичките му порядки, така че си струва да се отбележат най-интересните:

Самият факт, че е написал концерт за клавир на 4-годишна възраст вече казва, че родителите му са били големи късметлии. Между другото, веднъж, когато един ученик се приближил до него и го попитал как да напише симфония, Моцарт отговорил, че е по-добре да вземе нещо по-лесно. Ученикът казал: „Но ти си написал симфония на 9 години!“, на което Моцарт отговорил: „Но аз не питах никого как да го направя“.

Трябва да се отбележи, че с всичките си постижения в зряла възраст (той става академик на 14-годишна възраст), той все още е дете. Веднъж на концерт, една котка изтичала на сцената и Моцарт, забравяйки за публиката, се втурнал към животното с всички сили и го взел в ръцете си. Когато ядосаният му баща го извикал, малкият Моцарт отвърнал: „Е, тате, клавесинът никъде нямаше да отиде, но котката можеше да избяга.“

Не завиждайте на младия талант! Не всеки може да обиколи Европа с концерти през цялото си детство. На един от тези концерти той дори свирил със завързани очи.

И след като завършил академията, той веднъж попитал баща си: „Татко, сега съм академик, мога ли сега да се разходя?“

МЕЖДУ ДРУГОТО:

  1. Пълното име на Моцарт е Йоханес Хризостом Волфганг Теофилиус Готлиб Сигизмунд Амадеус Моцарт. Теофилий, Амадеус Готлиб и Сигизмунд – всички тези думи имат едно и също значение, само че на различни езици и те означават „любим на Бога“.
  2. Волфганг е седмото дете в семейството, но почти всичките му братя и сестри са починали в ранна детска възраст. Оцелява само една сестра Мария Анна, която е четири години и половина по-голяма от брат си.
  3. Първото световно концертно турне на Моцарт се провежда, когато младият музикант е на 7 години и продължава… 3,5 години. Моцарт изнася концерти в Париж, Лондон, редица градове в Швейцария, Германия, Холандия, Фландрия и др.
  4. Височината на Моцарт е била само 160 см.
  5. Слабостта на Моцарт е бил билярдът. Почти всички заработени пари той ги похарчвал за играта.
  6. Моцарт е автор на първото нелегално музикално копие в историята: след като само веднъж е слушал „Мизерере“ на Алегри в Сикстинската капела, изпълняван веднъж годишно, той почти безпогрешно възпроизвежда тази музикална собственост на Ватикана (само папата имал нотите) по памет. Като научил за това, папата бил изумен и наградил Моцарт с Ордена на рицаря на златната шпора.
  7. Моцарт е автор на националния химн на Австрия.
  8. Ушите на Моцарт са били различни: той е роден с дефект в лявата ушна мида.
  9. Моцарт преживява творчески подем, докато слуша любимия си питомен скорец. Когато скорецът възпроизвел на Моцарт един от фрагментите от току-що композирания от него концерт за пиано № 21, като заменил диезите с бемоли, Моцарт разбрал, че това произведение звучи по-добре в интерпретацията на скореца и го включил в окончателната версия на композицията.
  10. На почти всички летища, преди началото на съобщенията, звучат първите ноти от Кратката меса в ре мажор, написана от Моцарт на 18-годишна възраст.

И все пак най-блестящото произведение е „Реквием – Лакримоза“.