Традиция на 145 години – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

10 декември 2023 г.

“Днес е ден за памет и прослава. 2023 година е знакова за Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Това е година, в която се изпълват 145 лета от съграждането на единствената неразрушима банка на човешкия род, както Шопенхауер нарича книгохранителниците.

Живеем в интересни времена, някои казват, че това е най-страшното проклятие, но колкото и бури да има по пътя ни, знаем, и вие знайте, че Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е каменна стена. Тя е зид на 145 години, който всяко следващо поколение надгражда и никога не руши. Тук пазим книжовното богатство на България, тайните и светлината на просвещението.

Библиотеката е сила, мъдрост, знание.

На многая лета!”

Из тържествено слово на директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова

За рождена дата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) се приема 28 ноември, по стар стил, или 10 декември – по нов стил. 1878 е година, когато е създадена библиотечната комисия, в която участват представители на духовенството, държавната администрация, военни, учители и общественици. От началото на 20-и век, с нарастването на колекциите, необходимостта от нова сграда за библиотеката става все по-належаща и през 1933 година е назначена комисия, която да определи мястото за постройка.

За 145 години Националната библиотека на България се превръща в културна институция, закърмена с идеята на просвещението, храм на духа български, дом на познанието и пазителка на паметта на нацията.

Днес, след 145 години фондът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ наброява повече от 8.5 милиона регистрирани библиотечни единици, като всяка година нараства с обем от между 50 и 60 000 документа.

Тържественото честване на 145-та годишнина уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев,  дипломати, представители на академичната общност, политици и граждани.

Във връзка с  годишнината директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) доц. д-р Красимира Александрова бе удостоена с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от името на президента на Република България Румен Радев за първостепенния принос на библиотеката към формирането на устоите на знанието, културата, книжнината на следосвобожденска и съвременна България, както и за нейната активна роля в съхраняването на възрожденските идеали и постигането на просветен и културен напредък.

„Празнуваме един невероятен рожден ден – 145 години на нашия духовен храм, на храма на познанието. Националната ни библиотека не е просто е библиотека, това е духовно значима културна институция и наследник на цялата писмена, духовна, културна и книжовна история“, каза в приветствието си  вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят акад. Николай Денков определи като духовен комплекс Националната библиотека, Българската академия на науките и Софийския университет,  “който може да ни издигне, да ни направи не само равни, а в някои отношения, и по-добри от другите европейски народи“.

„Националната ни библиотека днес е нашата памет на нацията, нашият пример за това как съвременните будители отстояват националния ни дух и ценности – с постоянство. Националната библиотека на България, носеща името и закрилата на светите братя Кирил и Методий, чието свято дело е сложило своя отпечатък не само върху развитието на страната ни и на славянството, но и върху развитието на цялата европейска цивилизация, заема и днес водещо място в духовните пространства. И пази историята и духа български“, се казва в поздравителния адрес на министъра на културата Кръстю Кръстев поднесен от заместник-министър Виктор Стоянов.