Златно сияние се носи в Градската градина на Стара Загора

Още само няколко дни може да радва очите златното сияние в старозагорския парк „Пети октомври“. Малко зад Паметника се разстилат златните листа на двете уникални дървета Гинко билоба. Те са съвсем в детска възраст -едва на стотина години, докато от тяхното семейство има хилядолетници – на по 2000-2500 г. В продължение на векове се смята, че е изчезнал вид в дивата природа, но в наши дни е установено, че се среща в ограничен район в Източен Китай, въпреки че дивият статут на тези дървета е спорен.

Гинко е средно голямо широколистно дърво, високо до 20 – 35 m, като отделни екземпляри в Китай са достигали повече от 50 m. То често има остра корона и дълги неподредени клони. Корените са дълбоки и дървото е устойчиво на вятър и сняг. След хвърлянето на атомните бомби в Хирошима и Нагазаки, гинко белобата, заедно с троскота са останали невредими. Образува голямо количество скъсени клонки, по които розетковидно се нареждат листата. По удължените клонки листата са единично разположени. Те са с много характерна ветриловидна форма, обикновено врязани на върха и оттам идва епитетът „biloba“, т.е. „двуделен“. Листата имат много характерно архаично жилкуване – всяка жилка, навлизаща от листната дръжка в листната петура, се разклонява вилообразно на две, след това всяко разклонение още на две и т.н. докато разклоненията достигнат ръба на листа. Такъв тип разклоняване се нарича „дихотомно“ или „дихотомично“. През есента листата стават ярко жълти, след което падат, понякога само за 1 до 15 дни.

Гинко се култивира в България от края на 19 век. Първите засадени дървета растат и до днес в градината при Докторския паметник (зад Народната библиотека) в столицата. В Стара Загора освен в Градската градина, Гинко билоба има още на две-три места в Аязмото.

Вкаменелости от преди 165 милиона години показват, че е съществувало по време на динозаврите. Срещало се е върху голяма част от сушата и дори след като много други видове изчезнали, това растение се е запазило непроменено – чак до наши дни.

Орехоподобните семена на плодовете са особено ценени в Азия и са традиционна китайска храна. Ястия от гинко се сервират в специални поводи като сватби и на китайската Нова година. Приписват им се свойства на афродизиак.

Листото на дървото е символ на школата по японска чайна церемония урасенке и символ на Токио.

В последно време препарати на основата на съединения, извличани от листата на гинко, намират твърде широко приложение в лекарствената терапия на някои съдови заболявания, при атеросклероза.

Полюбувайте се на тази природна прелест!

Росица Ранчева