Дмитрий Менделеев:”Ако искаш да бъдеш здрав, не задържай нищо в себе си!”

Наричали Дмитрий Менделеев „руския Да Винчи“. Великият учен имал 16 братя и сестри; той бил най-малкият. В детството си Менделеев не се учел добре; имал слаби оценки по латински език и Закон Божи.

Но това не му попречило да постигне успех в различни области на знанието и да стане член на 90 академии на науките в различни страни. Менделеев има над сто научни звания, осем ордена и 431 публикувани научни трудове.

В негова чест са наречени лунен кратер, астероид, вулкан, подводен хребет в Северния ледовит океан, няколко ледника, селища, улици, метростанции, университети, научни общности.

Целият свят познава Дмитрий Менделеев като автор на Периодичната таблица на химическите елементи. Но гениалният учен имал интереси в много други области.

В онези години Русия купувала бездимен барут от чужбина. През 1890 г. морският министър Николай Чихачов помолил учения да разкрие рецептата на приготвянето му. Менделеев се справил отлично със задачата, като проучил въпроса в страните производителки на бездимен барут и изчислил пропорциите на съставките му. Така Русия получила своя формула за производството на барута.

Менделеев неведнъж бил номиниран за Нобелова награда и не я получил, тъй като имал конфликт с братята Нобел, единият от които – Алфред Нобел, бил учредител на едноименната награда.

В средата на 19 век в Русия добивали нефт, но без технически иновации и съвременно оборудване. Менделеев описал примитивната методика на добива и първи изобретил тръбопроводите и цистерните за съхраняване на нефт. По-късно по негов проект на Волга бил построен нефтопреработвателен завод. Това нанесло удар по нефтената империя на братя Нобел и руските конкуренти се превърнали в техни съперници.

Неочакван успех постигнал Менделеев, когато публикувал дисертацията си „Разсъждения за смесването на спирт с вода“. Много изследователи днес са убедени, че ученият е изобретател на съвременната водка. Менделеев смятал, че 38 градуса са идеални за нея, но тази цифра била закръглена на 40 градуса.

Големият учен се интересувал и от въздухоплаване. Той разбирал, че за целта е нужно да се изучават долните и горните слоеве на атмосферата. Менделеев изобретил стратостат и по времето на слънчево затъмнение на възраст 53 години се качил на въздушния балон, за да извърши проучванията лично. На тази възраст постъпката му е равнозначна на геройство.

Интересен факт: доклада за откриването на Периодичната таблица Менделеев не написал сам, а го възложил на свой колега.

А в това време той приготвял кашкавал от млякото на кравата Нянка и създал своя рецепта. Промишленото производство на руски кашкавал започнало през 1866 г. През 1913 г. в страната се произвеждали около 100 вида; много от тях се изнасяли в Европа.

Менделеев не вярвал на съвременната медицина

Той имал свои рецепти за лечение на болести:

Най-доброто лекарство за него била хубавата баня;

Второто по значение средство бил билковият чай, който той постоянно пиел;

Менделеев смятал, че от време на време трябва да се „изпуска парата“.

Искаш ли да бъдеш здрав? Ругай. Който не умее да ругае, задържа всичко в себе си, скоро ще умре…“

Съвременници на Менделеев разказват, че той съчетавал две качества – избухлив нрав и доброта. Въпреки гневливостта си, ученият бил отзивчив и използвал ругатните само като елемент на речта, без да влага в тях негативен смисъл.

Дмитрий И. Менделеев починал на 2 февруари 1907 г. (роден е на 8 февруари 1834 г. в Тоболск). В последния му път го изпращала многолюдна тълпа. Младежи носели в ръцете си плакати с Периодичната таблица. Това бил най-хубавият венец и най-доброто украшение на погребението му. Името на Менделеев е увековечено в химическия елемент №101.